KSS tvingas lägga halva verksamheten på is

En torrlagd bassäng ger Katrineholms simsällskaps verksamhet förödande konsekvenser. Under hösten tvingas hälften av alla simmande ungdomar att sluta.

Foto:

Övrigt2018-08-02 14:20

Det var i maj som kaklet i bassängen i Duveholmshallen rasade. Kort därpå torrlades bassängen och sedan dröjde det länge innan något reparationsbesked kom. KFAB:s fastighetschef Tobias Lundqvist meddelade i början av juli att bassängen förväntas vara stängd fram till 1 december. Nu har Katrineholms simsällskap blivit tvungna att agera utefter de förutsättningar som råder.

– Vi kan inte ta in en enda unge till i simundervisningen. De som tränar i lilla bassängen får fortsätta med det, men eftersom vi inte kan slussa vidare dem sedan till andra grupper, så är det inga barn som kan börja hos oss i höst, berättar föreningens ordförande Benita Djalo.

En annan konsekvens är att fyra av sex ungdomsgrupper får lov avbryta sin verksamhet. I de drabbade grupperna simmar barn i åldrarna sju till 16 år och det är nästan 80 barn som blir utan sin simträning utöver de tre vuxengrupper som också läggs på is.

– Vi är jätterädda för att tappa ungdomarna. Vi konkurrerar redan med andra föreningar och det är en känslig ålder. Det är så synd, för det är barnen som drabbas. Men det finns varken tid eller ekonomi för oss att bedriva simträning för alla på en annan ort, säger ordföranden.

Endast A- och B-gruppen kommer att kunna fortsätta träna, och även de med begränsningar.

– Vi får lov att åka till andra simhallar, vilket blir både dyrt och tidskrävande. Vi ska försöka göra det bästa av det, men det kan bli svårt att få till tiden för till exempel föräldrar att skjuta barnen till Flen eller Kumla, berätta Benita Djalo.

Simträningen kommer att kompletteras med fysträning ovan vatten för att de satsande unga ska få ut maximalt av verksamheten. Trots detta finns det en viss oro för att även de i A- och B-gruppen ska sluta.

– Flera av våra duktiga simmare flyttar till andra klubbar, så som Södertälje eller Norrköping, när det blir dags att börja gymnasiet. Med de här förutsättningarna är det valet nog ännu lättare att göra, säger Benita Djalo.

Samtidigt försöker hon att se positivt på hösten. Redan på måndag ska föreningen och andra drabbade ha ett möte med kommunen, där framtiden ska diskuteras.

– Vårt drömscenario är att vi får en extern plåtbassäng under reparationsarbetet, det vet jag att andra kommuner gjort i liknande lägen. Då skulle vi med hjälp av värmefläktar och tält kunna bedriva all vår verksamhet här på plats i Katrineholm, säger Benita Djalo, som ändå inte riktigt vågar hoppas på att det kommer att ske.

– Nu håller vi tummarna för att vi inte behöver ställa in vår tävling i januari. Vi blev redan tvungna att ställa in den vi alltid brukar anordna i september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om