Den skånska kommunen planerar att stoppa byggandet av alla nya konstgräsplaner som innehåller granulat. Där ska förbudet skrivas in i kommunens nya kemikalieplan, som har godkänt av en enig miljönämnd.
– Vi är också medvetna om konstgräsets miljöpåverkan, säger Dennis Carlson, sportcentrumchef i Katrineholm.
Konstgräsets miljöaspekt har diskuterats sedan 2006. Framför allt handlar det om att det tillverkas av granulat som är en mikroplast.
– Miljöfrågan är ett eget område när vi efter sommaren ska byta ut konstgräset på Backavallen, där planen byggdes 2008, och när en ny plan ska anläggas i Värmbol under nästa år, säger Dennis Carlson.
Det är en komplicerad fråga, men där Svenska fotbollförbundet och miljömyndigheter har ett gemensamt synsätt.
– Alternativet är en konstgräsplan av kork, men den fungerar inte. Korken flyter iväg när det regnar, fryser tidigare och orsakar mer statisk elektricitet. Så när vi väger för- och nackdelar återkommer vi till gummigranulatmattor. Men det finns dåliga och sämre alternativ. Vi väljer det minst dåliga, säger Dennis Carlson.
Det handlar om att välja konstgräs med söndersmulade bildäck tillverkade efter 2010.
– Då förbjöds skadliga HA-oljor i däckstillverkningen. Ett granulat med mindre mängd mikroplaster måste nytillverkas och det har också en stor inverkan på miljön, fortsätter Dennis Carlson.
Därför ser han viktigare områden, att vända fokus när konstgräset väl är på plats.
– Då handlar det om att asfaltera en yta utanför konstgräset och sätta upp en liten sarg så att plasten inte hamnar i gruset och att anlägga granulatfällor i dagvattenbrunnar så att det inte hamnar i våra sjöar och vattendrag. Kort och gott sett till att granulaten blir kvar på planen. Vi väljer också konstgräs där "grässtråna" limmas fast i stället för att sys med en tråd som inte heller den är miljövänlig. Sist men inte minst kräver vi ett deponiintyg i upphandlingen så att det gamla konstgräset inte hamnar bakom vår rygg utan att vi är trygga i att det tas om hand på rätt sätt, säger Dennis Carlson.