KIF-andan lyfte Stadsdelscupen

Nyhemshallen var fylld till bristningsgränsen under finalspelet av den 40:e upplagan av Stadsdelscupen i lördags. Cupen blev en folkfest från början till slut – trots komplikationer under finaldagen.

Foto:

Övrigt2018-03-17 18:40

Fyra lag i fyra serier har kämpat om finalplatserna och under lördagen var den äntligen dags för topplagen att mötas under den jubilerande folkfestens klimax.

– Hela serien är en stor fest, där unga från olika stadsdelar samlas och har roligt, berättar Pernilla Widh från Katrineholms IF.

I föreningens ögon är alla vinnare och sedan begynnelsen har fokus legat på att cupen ska vara öppen, glädjefylld och bjuda in till gemenskap. Det berättar bland annat initiativtagaren och KIF:s hedersordförande, Ulf Wedberg, som är på plats för just 40:e året i rad.

– När det startade var det vanligt med gängserier inom fotboll och bandy, men inte i basket. Vi startade upp det här för mellanstadieelever från tätorten Katrineholm och det var redan då en jäkla tillströmning, säger han.

Cupen bärs upp av engagerade ledare och ungdomar. De äldre ungdomarna har enligt tradition lett och tränat lagen, men fler och fler föräldrar tar dessa roller nu för tiden. Dock är det bara unga i sekretariatet och som domare, vilket är orubbligt.

– Så har det funkat i alla år och varför ändra något som fungerar bra? De unga växer av det. Kärnan i cupen är precis densamma som då, även om vi började spela i Röda ladan och har spelat i Nyhemshallen sedan 20 år tillbaka, skrattar Ulf Wedberg.

Engagemanget sträcker sig långt utanför planen. Förutom funktionärerna från KIF, var åskådarsiffran uppe på minst 500 personer. Två spelare från KIF West Wolves P06/07-lag hämtade andan vid kiosken efter att ha spelat till sig ett seriesilver.

– Det har gått helt okej. Det har varit ganska tufft och det är roligt, men det är roligare att vinna, säger Alvin Karlsson.

Lagkamraten Axel Högbacke nickar instämmande. De har spelat basket i fyra respektive tre år och har koll på vad man behöver för komponenter för att bli en riktigt bra spelare. Det är inte bara att vara snabb och stark.

– Man måste kunna läsa spelet. Det svåraste är att spela mot andra, berättar Axel Högbacke.

De poängterar att det gäller att lära sig reglerna, komma på träningarna och att öva, öva, öva.

Trots tumult under eftermiddagen fortsatte cupen som planerat och KIF-andan höll både spelare och åskådare på gott humör. Kvällens avslutades med disco för alla deltagare. ´

Priset för MVP, Most valuable player (mest värdefulla spelare), gick i år till Mikael Tsegaye och Alma Johansson.

Matchresultaten (vinnare i fetstil)

Final pojkar 08/09: KIF East Tigers – KIF North Magic: 56-4

Final flickor 08/09: KIFEast Tigers – KIF South Sharks: 29-13

Final pojkar 06/07: KIF North Magic – KIF West Wolves: 86-14

Final flickor 06/07: KIF West Wolves – KIF East Tigers: 42-15

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!