KFV Korpen tvingas begära sig i konkurs

För andra gången på drygt tre år går en idrottsförening i Katrineholm i konkurs.

1970- och 80-talen var Katrineholms-Korpens gyllene årtionden med seriespel i en mängd idrotter och utöver det populära lopp som Cathrineloppet och Sörmlandsloppet. Foto: Jens Alvin

1970- och 80-talen var Katrineholms-Korpens gyllene årtionden med seriespel i en mängd idrotter och utöver det populära lopp som Cathrineloppet och Sörmlandsloppet. Foto: Jens Alvin

Foto:

Övrigt2018-11-23 12:15

Det finns några paralleller mellan Katrineholms volleybollklubb, som gick i konkurs på sensommaren 2015, och KFV Korpen. Båda upplevde storhetsepoker, i KVK:s fall en radda SM-guld och Europaspel, för att sedan hamna i en situation där det inte längre var ekonomiskt försvarbart att driva verksamheten vidare.

Korpen var ett begrepp under framför allt 1970- och 1980-talen. Två decennier som tidigare ordföranden Ulf Godlund beskriver som de gyllene årtiondena.

– Då var bowlingen och badminton de största sporterna, säger Ulf Godlund.

Intresset var så stort att det var mer än tio divisioner i båda sporterna. Samtidigt spelades det rinkbandy, fotboll både utomhus och inomhus, volleyboll och handboll för kompisgäng och företagslag. Men Korpen var inte bara lagidrotter och seriespel. Föreningen arrangerade även populära motionsloppet Cathrineloppet som riktade sig till kvinnor och Sörmlandsloppet var en klassiker för cyklister.

Korpen var också en föregångare för friskvård och anordnade flera aktiviteter för att få i gång passiva människor.

– Jag minns bland annat det vi kallade Hösäcksprojektet som vi körde i flera år, fortsätter Ulf Godlund.

För varje år har dock verksamheten minskat.

– Det finns flera faktorer till den kraftiga nedgången. En av de viktigaste är förstås de många företagsnedläggningarna i Katrineholm. Både Scania-Bussar och Ericsson var stora medlemmar i Korpen som deltog med många lag, säger Ulf Godlund.

När Rikskorpen höjde avgifterna blev det också dyrt att motionera i Korpen.

– Tidigare var företagen medlemmar, men det saknades försäkringar. Det var därför Rikskorpen gick in med en individuell försäkring för alla deltagare och den kostnaden skulle ju täckas, säger Ulf Godlund.

När verksamheten dalade togs kontakter med lokalföreningarna i Vingåker och Flen och KFV-Korpen bildades i ett försök till överlevnad. De senaste åren har verksamheten handlat om lite vattengympa, tipspromenader och en serie med utomhusfotboll.

– Jag är inte förvånad över beskedet om konkurs, säger Ulf Godlund.

Desto mer förvånad är han över att det är tidningen som ger honom beskedet.

– Jag är ju faktiskt engagerad i KFV Korpen, som revisor. På det senaste årsmötet i våras slog jag också larm och gav föreningen tre alternativ, säger Ulf Godlund.

Det första var att säga upp den enda anställda kanslisten och köra vidare på helt ideell grund. Det andra alternativet var att lägga ned och som sista utväg begära sig i konkurs.

Det blev det sista alternativet. Beslutet togs den 20 november, bara fem dagar efter att ordföranden Marie-Louise Karlsson på ett styrelsemöte begärt att få lämna sitt uppdrag med omedelbar verkan.

– Jag valde att avgå därför att jag inte längre orkar dra det här lasset, säger Marie-Louise Karlsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!