Redan när spelarrådet röstade fram Sandra Lifvakt till att bli lagkapten förra året snackades det om att spela med regnbågsbindeln.
‒Då rann det ut i sanden. Nu är det kul att det blev av. Jag och hela laget ställer upp på och gillar vad regnbågsbindeln står för, säger Sandra Lifvakt.
Det är det inte alla som gör. Färgen på lagkaptenens bindel uppfattas fortfarande på många håll som kontroversiell. I alla fall om den är i regnbågens färger. Fotbollslandslagets kapten Lotta Schelin stoppades av europeiska fotbollförbundet att bära den i landskampen mot Kanada i förra veckan. På samma sätt som den inte får användas i exempelvis fotbollens champions league. Då med motivet att den bär ett politiskt budskap.
"För oss är det basic rättigheter. Man kan bara fortsätta ta upp det och säga att det borde ändras. Den dagen de säger okej så är vi de första som bär den", sa Lotta Schlelin då till Aftonbladet.
Med samma motivering stoppade det europeiska handbollsförbundet, under stor uppmärksamhet, handbollslandslagets kapten Tobias Karlsson från att bära bindeln i EM i fjol.
"Men det handlar inte om politik utan om något så grundläggande som alla människors lika värde", sa Tobias Karlsson.
‒För oss i DFK är det en självklarhet, säger Sandra Lifvakt.
Klubben har köpt in fem kaptensbindlar. Utöver A-lagets kaptener Sandra Lifvakt och Jessica Lennström ska de användas av flicklagen. Sandra Lifvakt har redan haft bindeln på vänsterarmen – "närmast hjärtat" som hon säger – i ett par träningsmatcher.
Hon gör det med samma inställning som landslagsspelaren Nilla Fischer, som lagkapten i Wolfsburg blev först i tyska bundesliga att använda bindeln.
"Regnbågen står för stolthet, mångfald och respekt för varandra. I fotbollen slåss vi ofta hårt mot rasism, vilket är bra. Men för mig är det viktigt att se på hela bilden när det gäller mänskliga rättigheter, även homofobi och sexism."
Men att bära kaptensbindeln, oavsett färg, skickar den också andra signaler.
‒Jag måste ta ett större ansvar, både på planen och socialt. Det gäller att få med sig laget under match, men också se till att alla trivs, säger Sandra Lifvakt.
Därför planerar hon andra aktiviteter än bara teknikövningar och bollträningar med laget i år.
‒Vi har snackat om en paintball-kväll, vi ska åka till Boda Borg och så är det viktigt att vi umgås vid sidan om fotbollen. Och det är så kul att alla ställer upp, även tjejerna som inte bor i Katrineholm. De fixar övernattning för att vara med.
Den delen ska också ge resultat på planen.
‒Jag har en så sjukt bra känsla av att det ska bli ett roligt år och vi ska studsa tillbaka till division 1 direkt, säger lagkaptenen som lämnat den tidigare mittpackspositionen för en ny roll som defensiv mittfältare.