Inget uppsving för division 6-fotbollen

Inledningen på fotbollsäsongen för de lokala lagen i division 6 har inte varit någon höjdare.

Foto:

Övrigt2018-04-30 16:30

I serien med flest lokala lag går det allra sämst. Förutom det absolut seriebottnande, utdragna laget IFK Eskilstuna U/AC Primavera, så tar fem av sex lokala fotbollsklubbar upp bottenplaceringarna i tabellen. Det enda laget som sticker ut lite med sin totala femteplacering är Bie GoIF, som hittills bara spelat en match i serien. Men då blev det en 5–0-vinst mot IF Verdandi/Syrianska Eskilstuna, i alla fall.

– Det har varit en tung start. Men det känns som att det är mer av en samhällsgrej än att skylla på själva fotbollen. Vi är få. Alla trupper är tunna. Vi spelade våra första två matcher med 13 respektive tolv personer på plats och det räcker inte, konstaterar Tisnarbro IF:s lagledare Erik Filipsson.

De ligger näst sist i serien och under dem tar Marsjö/Byle-plats. Nu har de visserligen bara spelat två matcher, men differensen ser inte bra ut för att avancera uppåt placeringsmässigt.

– Det knepiga är att det inte brukar vara svårt att få med folk i början av säsongen, det brukar bli svårare mot hösten. Men nu är vi tunna redan från början, så jag tror att vi allihopa kommer ligga kvar på samma placeringar ungefär under säsongen, säger Filipsson.

Han menar att trenden förmodligen ser likadan ut i alla föreningar. Att de små klubbarna får svårare att gå runt är ett faktum och det är de kvarvarande spelarna som får ta smällen i form av långa matcher utan byten. Det är också spelarsantalet som avgör om matcher blir av eller och om klubbarna kan fortsätta med spel i divisionen i framtiden.

– Det är svårt när man är få. Färre kommer på träningar och ser sig som en del av föreningen, för de vet att de får spela match när det gäller för att vi måste få in folk. Medlemsavgifter och sådant glöms lätt bort trots påminnelser. Och vi kan inte sätta press på spelarna heller, för vi vill att de ska spela kvar.

Allt hopp är inte ute för division 6-fotbollen, men förutsättningarna måste förändras om de befintliga spelarna inte ska bli utslitna och självklart också om lagen vill placera sig bättre.

– Fotbollen är inte prio just nu. Det är mycket annat och det är klart att jag tycker det är tråkigt. Men vi har några yngre på G i alla fall och vi vill försöka ändra trenden. Får vi bara lite bättre förutsättningar så att vi har lite inbytare så kan man börja spela rolig fotboll igen, säger Erik Filipsson.

Serieinledningen har alltså inte varit en framgångssaga för något annat lag än för Bie GoIF som först ville utmana IFK Eskilstuna (som drog sig ur) om seriesegern och som sedan vann sin första match.

Helgens matchresultat

2018-04-29 17:00 Vingåkers IF U - Gillberga-Lista IF 0 - 6 Vingåkers Idrottsplats

2018-04-29 15:00 Marsjö-Byle GoIF - Kvicksunds SK 0 - 6 Tisnarvallen

2018-04-28 12:00 Tisnarbro IF - Skogstorps GoIF 2 - 6 Backavallen B

2018-04-27 19:00 Bie GoIF - Verdandi/Syrianska 5 - 0 Kurortsvallen

2018-04-27 19:00 Sköldinge IF - Stenkvista GoIF 3 - 3 Sköldinge IP

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!