– Det har inte fungerat så bra som vi har tänkt, förklarar service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S) och fortsätter:
– Vi har hejat på föreningens syfte, att samordna och förenkla för idrottsföreningarna. De har satsat hårt, självklart är det ett tråkigt beslut. Samtidigt måste vi vara noggranna med att följa upp hur skattebetalarnas pengar används.
Trots åtskilliga uppföljningsmöten delar inte alliansens ordförande Johan Sundholm bilden av att överenskommelsens målsättning inte uppfyllts.
– Jag är oerhört förvånad över beslutet och är undrande över strategin. Det som har varit viktigt inom hela processen är behovet av en paraplyorganisation. Nu säger man att vi inte uppfyllt avtalet, men dialogen har varit positiv, säger han.
Enligt överenskommelsen skulle föreningen uppnå minst 50 anslutna medlemsföreningar, de skulle starta upp ett kansli (som efter byggnation skulle vara i Idrottens hus på Backavallen) och de skulle starta och driva fritidsbanken.
– I nuläget är det bara en bock för fritidsbanken, som vi ser ett värde i och som inte bara är bra för föreningarna utan också för kommunen. Men den samordnande rollen, där alliansen skulle verka för föreningarna, har inte kommit naturligt. Vi hade önskat ett långsiktigt tänk, säger Karin Engvall, avdelningschef med bland annat föreningsservicen som fokus.
Hon har varit delaktig i dialogen med alliansen sedan 2014.
– Vi har haft en positiv dialog. Det var nu när vi skulle göra uppföljningen som vi märkte att vi inte fått all information.
Trots att Idrottsalliansen blir utan bidrag har kommunen budgeterat för ett hyresbidrag på 252 000 kronor till funktionen Idrottens hus.
– Vi har ett fortsatt behov av ett samlat kansli och en mötesplats för kommunens idrottsföreningar. Och det är klart att någon organisation behövs där. Det kan inte bara vara en lokal dit varje förening har nyckel. Men för det syftet har jag gett kommunens föreningsservice i uppdrag att tillsammans med alliansen och Sörmlandsidrotten hitta en lämplig lokal men också en lösning för funktionen, säger Anneli Hedberg.
Johan Sundholm håller inte med:
– Det hjälper inte med ett hyresbidrag om man inte fyller den med funktioner och resurser. Vi fick bidrag till en start. För att lyckas krävs en långsiktig satsning från alla berörda parter. Att skjuta in pengar till en start och sedan inte vara beredd att fortsätta... man blir inte bara besviken, det är svårt att se den röda tråden för idrotten.
Ett område där parternas syn skiljer sig är om det är lämpligt att lägga bidraget på anställda.
– Vi kan inte ge bidrag för att alla idrottsföreningar ska kunna anställa någon. De grundar sig på ideella krafter och där måste det vara rättvist. I den bemärkelsen är alliansen precis som alla andra föreningar och där vill vi hjälpa alla på ett kvalitativt sätt, säger Karin Engvall och Anneli Hedberg.
Men alliansen ser inte beslutet som kvalitativt.
– Jag har ingen aning om hur det ska gå att driva verksamhet nu. Syftet var att minska administrationen, inte öka den. Det finns inte naturligt några ideella krafter som står på vänt. Inte hos oss och knappast hos våra medlemsföreningar, en del av dem går redan på knäna, säger Sundholm.
Nu väntar ett styrelsemöte för Katrineholms idrottsallians, innan det blir konferens med medlemsföreningarna. Då kommer föreningens framtida verksamhet att formas utefter de nya förutsättningarna.