Hon vågar för andras skull

Hon kastade sig in i parasporten för två år sedan, helt utan förkunskap. I dag är Katrineholmstjejen Linnéa Björndahl ansvarig för Special Olympics i Sverige.

Övrigt2017-07-07 13:00

– Jag tror att det handlar om att vara nyfiken och att våga fråga. Det var nog en styrka att jag kom in i projektet med öppna ögon och trots att jag inte insåg det då, är detta mitt drömjobb, berättar Linnéa.

I maj blev hon ansvarig för Special Olympics på nationell nivå och som nu representerar landet i den internationella styrelsen.

29-åringen drömde stort redan under tiden på Duveholmsgymnasiet. Hon ville satsa på att gå sin egen väg och starta ett liv utomlands.

– Men jag fick höra att jag skulle sänka min ambitionsnivå, att det jag ville göra var omöjligt.

Det var som att det fanns en utstakad väg som jag var tvungen att gå, berättar Linnéa.

Trots motståndet valde hon att pka iväg och jobba som reseledare och träningsinstruktör utomlands. Väl tillbaka i Sverige utbildade hon sig till projektledare och kommunikatör och med det väcktes intresset för människorättsfrågor –

som förde henne till Sydafrika. Där jobbade hon med volontärarbete i områden drabbade av bland annat aids och hiv.

– Jag trivdes verkligen i kåkstäderna utanför Kapstaden. Jag insåg att ett vanligt åtta till fem-jobb inte skulle passa mig och att jag gillade att lösa problem i pressade situationer, jag lärde känna mig själv.

Går man på samma gator som man alltid har gjort blir det svårare att veta vem man är, säger Linnéa.

Det var under tiden i Sydafrika som hon sökte jobbet som projektledare för Special Olympics.

– Jag var peppad att göra skillnad efter volontärarbetet, men samtidigt var det frustrerande att se att hur mycket vi än gjorde fortsatte misären för många människor. När jag såg annonsen av en slump, såg jag dels möjligheten att få vara kreativ och fri, men också möjligheten att få skapa påtaglig skillnad i människors liv, berättar hon.

Just nu är Linnéa sjukskriven från sitt jobb på grund av knäoperationer, men hon längtar tillbaka.

– Jag är ju så van vid att vara aktiv och jag älskar verkligen mitt jobb. Jag har aldrig söndagsångest liksom. Men nu får jag öva på att ta det lugnt också,

vilket är skönt. Dessutom har livet på kryckor gett mig nya perspektiv. Jag har ju alltid varit hel, men nu inser man vilka vardagliga problem en funktionsnedsättning kan innebära. Jag har fått mer insikt i hur våra organisationsaktiva har det och det har gjort mig ännu mer taggad på att fortsätta utveckla Special Olympics, berättar hon.

Trots att Linnéa med raketfart tagit sig till sin nya position inom organisationen är det mötet med de aktiva som håller henne inspirerad och motiverad.

– När man ser en person som tidigare har haft svårt att hitta sin plats, få blomma ut och skaffa nya vänner och göra något han eller hon älskar, så förstår man varför vi gör detta. Det är precis därför vi finns, berättar hon.

Arbetet på Special Olympics handlar om att öppna dörrar in i föreningslivet för personer med någon form av fysisk eller psykisk funktionsnedsättning. I Sverige är ungefär 10 000 personer aktiva inom Special Olympics.

– Jag hoppas att fler och fler kommer att få höra om oss och att vilja vara med. Min förhoppning är att vi ska kunna anordna en stor internationell tävling, i stil med Special Olympic Games i Göteborg, så att ingen i Sverige ska kunna missa det, säger Linnéa.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!