Hon leder sig själv och andra

Året var 1985 som Kerstin Björling Widén stod i Vingåkers badhus, redo för att leda sitt första vattengympapass.

Foto:

Övrigt2018-01-24 07:00

Kerstin Björling Widén var redan då utbildad i disco- och golvgympa sedan år tillbaka och hade varit aktiv som både motionär och ledare sedan 1970-talet.

– Det började ju med vanlig gympa på land. Inte gymnastik, utan vanlig träning som förbättrar styrka, rörlighet, balans och koordination med hjälp av till exempel hantlar, skivstång och egen kroppsvikt, säger Kerstin.

Att hon gjorde gympan ännu lite mer avancerad och tog med den ned i vattnet gav flera för­delar, men också ett större ansvar.

Hon berättar att de två vattengympapassen som arrangeras i Vingåkers simhall på veckobasis alltid är fulla och att det är många huvuden att hålla reda på där i vattnet.

– Det är mer att tänka på. Vattennivå, bland annat. Man har ju ansvar för alla deltagare. Sen är motståndet annorlunda, så man måste anpassa rörelserna och takten efter de som är i vattnet, inte efter mig som hoppar lätt på land, säger hon.

Det bästa med vattengympan tycker hon är att den är så skonsam.

– Vem som helst kan köra den. Det finns ingen risk att ramla, man har stöd från vattnet och man gör allt i sin egen takt. Det är jobbigt men belastar inte fel, säger Kerstin.

Hon poängterar också att temperaturen kan vara ett problem.

– Det är 28 grader i poolen och det är ju bra mycket kallare än vår kroppsvärme och därför måste vi jobba upp värmen ordentligt, säger hon.

Kerstin har inga problem med att få upp värmen. Ovanför ytan, på poolkanten, där hon står och visar rörelser, hoppar och springer runt är det ungefär 30 grader varmt och väldigt fuktigt i luften. Svetten lackar och hon får rosor på kinderna redan några minuter in i 60-minuterspasset, men obrydd kör hon på i rasande fart – med några vätskepauser, naturligtvis.

Kerstin leder inte bara andra utan även sig själv. Varje morgon går hon och maken ut på en 90-minuterspromenad, oavsett väder.

– Jag har alltid varit en motionär, jag älskar att röra på mig. För mig är det ett sätt att orka med livet och vardagen i övrigt, säger hon.

Hon simtränar också och går på andras vattengympapass. Att vara med som deltagare är inte främmande för ledaren, som fram till pensionen 2014 tog en 14-årig paus från att leda vattengympa.

– Då fanns en längtan ned i vattnet. Det är skönt att vara motionär också, säger hon.

När hon slutade jobba inom omsorgen kände hon att hon fick mer tid över för att leda träning och att hon under en väldigt lång tid hade fått frågan om att göra det.

– Det finns en glädje i att leda. Deltagarna blir så glada och deras reaktioner blir som en klapp på axeln för mig. Oavsett om jag får positiv eller negativ feedback så vänder jag det till något positivt, jag kan alltid lära mig och bli bättre, säger Kerstin.

På plats för att vattengympa under denna dag finns stammisen Barbro Arvidsson. Hon har varit med på Kerstins pass sedan starten 1985.

– Men inte är det väl mig ni ska intervjua, säger hon och skrattar.

Den kommande timmen är full av rytmisk musik, tjoande och pepp ifrån Kerstin, som medger att hon inte alltid har varit så aktiv som hon är nu, utan att även hon hamnat i svackor ibland.

– Men då är det bara att ta sig i kragen och komma i gång igen, säger hon.

Mer om Kerstin Björling Widén

Ålder: 68 år

Familj: Make, två vuxna barn, två barnbarn och hund

Bor: I Vingåker och har alltid gjort.

Favoritmat: Är allätare med fisk är favoriten.

Bästa träningstips: Prova och skjut inte upp saker – du måste hitta viljan att göra det. Bli inte beroende av en träningskompis utan ha viljan och rutinen i dig själv.

Egen träning: Fyra träningspass i veckan inklusive de två passen hon leder. Utöver detta 90 minuter promenad varje morgon.

Utbildning: Discogympa 1983, Vattengympa 1985.

Kerstins pass: Landgympa på onsdagar och vattengympa på torsdagar för Vingåkers gymnastikförening.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!