Hans bästa råd är att lyssna på kroppen

Har man kört Vasaloppet 25 gånger, då vet man vad man ger sig in på. Och ändå gör man om det gång efter gång. Rolf Österberg, 72 år, från Baggetorp vet vad hemligheten är: "Lyssna på din kropp", säger han.

En sista inspektion av skidan innan den konstateras duga för att använda i nästa tävling.

En sista inspektion av skidan innan den konstateras duga för att använda i nästa tävling.

Foto:

Övrigt2018-02-22 20:00

De 90 kilometerna mellan Sälen och Mora har förvandlats från att ha varit ett mandomsprov till att bli ett enormt jippo som pågår i över en vecka och faktiskt även på sommaren under ett annat namn. Man behöver inte bara åka skidor utan det går också att köra Cykelvasan eller springa Vasaloppet vilket motsvarar drygt två maratonlopp. Dessutom finns Tjejvasan, Kortvasan, Halvvasan, Ungdomsvasan, Stafettvasan och Nattvasan och Öppet spår.

Rolf Österberg är en 72-åring som alltid gillat konditionskrävande sporter som skidor, simning, löpning och triathlon. Däremot inte så många idrotter med boll i, det fick hans två år yngre bror, Kjell Österberg, ägna sig åt. Han blev som många vet tredubbel svensk mästare i bandy med KSK, 1969, 1970 och 1972.

Vi gör ett besök i garaget hemma hos Rolf Österberg där hans vallningsutrustning står uppallad. Just vallandet har blivit något av en specialitet och han anlitas ofta av andra som vill ha sina skidor så snabba som möjligt. Senast kom han hem från ett 43 kilometerlopp i Orsa som gick riktigt bra.

‒Det gick över förväntan och det gör att jag ser fram emot Vasaloppet, trots att jag bara har kört 20 mil, mot kanske det dubbla annars. Men det hinner kanske bli 35 mil innan det är dags, säger han.

För Rolf Österberg är det inte aktuellt att köra någon av de andra sträckorna, utan det är det riktiga loppet som ska avverkas och det är ingenting som skrämmer.

‒Nej, det gäller att lyssna på kroppen och aldrig försöka att gå över gränsen. Det bästa man kan göra är att söka upp en bra rygg på någon som är lite bättre än du och sedan ligga där i lä och vila när man kan, tipsar han.

Vad har du för förhoppningar om placering i din klass H70?

‒Jag kom trea i Orsa, men i Vasaloppet kommer det säkert en flock norrmän och en hel del bra svenskar. Men jag kör i min egen takt, jag känner min kropp ganska bra efter alla dessa år, säger han tryggt.

När är Vasaloppet som värst?

‒Det är innan det börjar. Att stiga upp vid 03.30-tiden, leta upp sitt startled och stå i alla dessa köer och vänta. Men sedan börjar det roliga. Det är ju därför man är där – för att åka.

Men under loppet då?

‒Det är lite olika, det finns några riktigt tunga backar och även några riktiga utförsbackar, men jag gillar att åka utför när det går fort. När man sedan kommer till Eldris med åtta kilometer kvar då är det lättåkt hur trött man än är.

Något önskeväder?

‒Det får gärna vara minus 15 vid starten och sedan får snön gärna vara snö som en gång har tinat och sedan har frusit till igen. Då kan det bli neråt 5.30, men jag vill absolut inte ha nysnö, då blir det tungt, säger veteranen Rolf Österberg inför sitt 26.e Vasalopp som han startar i sjunde led.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!