Bandy och fotboll har format träningsdisciplinen hos Mikael Folkesson, vars inkörsport till styrkelyftet gick genom Mats Corneliusson och strongmanträning på nyss nämndes bakgård.
– Jag har alltid tyckt om att träna, så när jag väl hittade till gymmet kändes det rätt. Det är ett monotont skit, så man måste gilla att göra jobbet, berättar han.
Det dröjde inte länge innan Mikael upptäckte att han hade fallenhet för styrkelyft, som består av marklyft, knäböj och bänkpress, och på sin första tävling 2005 klarade han av totalvikten 760 kilo (utrustat) – som då var kvalgränsen till SM.
Efter ett tag utkristalliserades en större längtan till bänkpressen och Mikael valde att bara tävla i det.
– Det gick skitbra tills axeln började strula, berättar Micke.
I skrivande stund har det gått två månader sedan hans andra axeloperation och förhoppningen är att kunna tävla redan i februari.
– Hade jag haft den kunskapen jag har i dag, hade jag lagt upp träningen på ett helt annat sätt och kunnat undvika skadorna. Samtidigt, så är det häftigt hur snabbt man återhämtar sig när man har byggt upp en stark kropp. Jag fick till exempel två ryggskott innan jag började träna – nu har jag aldrig ont i den utsträckningen som jag kunde ha då.
Det gör också att jag orkar med och älskar jobbet som byggarbetare, säger han.
Även om hans eget tävlande har präglats av axelproblem har han varit närvarande i tävlingssammanhang i andra roller.
– Både att coacha och att klova är en del av styrkelyftskulturen. Det är tungt och man pressar sig till max, det behövs alltid både hjälp med utrustning, passning och pepp. Så de intressena kom naturligt från första början, berättar Mikael.
Han var varit landslagscoach sedan 2014 och deltar därför på både EM- och VM i bänkpress.
– Som tävlande är man aldrig nöjd, hur tungt man än lyfter. Men som coach blir man otroligt nöjd med sina lyftare, när man ser att de lyckas lyfta exakt så mycket de orkar för dagen, det är det allra bästa, säger han.
Ett annat viktigt moment när det gäller att hjälpa tävlande är klovningen.
Det innebär inte bara att lyfta på och av vikter på stången mellan de tävlande, utan också att anpassa höjden på ställningen och att passa den tävlande under själva lyftet.
Folkesson och hans klovargäng, där majoriteten kommer från Katrineholms atletklubb, är unika i Sverige genom att de åker runt på tävlingar enbart för att klova utan att tävla själva – och senast fick de helhetsansvaret för VM i bänkpress i Halmstad.
– Det är verkligen så kul, som klovare får man vara mitt i händelsernas centrum under tävling och se till den tävlandes säkerhet. Vi brukar också heja på de tävlande mer än vanligt, det kan vara skillnaden mellan att klara eller att bomma ett lyft, berättar han.
Tillsammans med katrineholmarna Jimmy Werner och Joakim Wång har han nu engagerat sig i Styrkefabrikens atletklubb i Gnesta, som han i framtiden kommer att tävla för.
– Det blir lite av ett nationell bänkpresscentrum. Det är väldigt roligt när man gör något sådant här tillsammans med likasinnade, man får så mycket ut av det.
Senaste uppdraget för Mikael var som coach för Katrineholmslyftarna i finalen i lag-SM i bänkpress, som arrangeras i Sundsvall i början av februari. Där blev det guld igen.
Mickes inställning till livet är att sluta gnälla och börja agera – något som gett honom ett VM-silver 2017 i mastersklassen bland annat.
– Trivs du inte med det du gör, hitta på något annat, säger han.