Eric Lindgren är för katrineholmare kanske mest känd för sitt tidigare engagemang i KMK. Nu åker han hellre skidor. Han bor på Östermalm i Stockholm, men har sommarstugan kvar i Brenäs utanför Katrineholm.
‒I november 2012 var det kallt och mycket snö och jag blev sugen på att åka. Men kruxet som stockholmare är att förvara skidorna, och transportera dem på tunnelbanan när man inte har skidbox eller räcke på bilen, säger han.
Det var då han började fundera.
‒Varför finns det inte delbara skidor när andra branscher har löst problemet med långa otympliga produkter för länge sen, säger Eric Lindgren.
Han kunde inte släppa idén utan köpte ett par skidor, kapade dem i två delar och tog kontakt med katrineholmarna Ove Gustavsson och Håkan Hallqvist.
‒De engagerade sig i projekt Cityski och dagen före julaftonen 2013 kom Ove förbi med den första prototypen till en delbar skida, säger Eric Lindgren.
Det funkade och Eric Lindgren lämnade in en patentansökan för skidan som också är vallningsfri.
‒Nu för jag diskussioner med tillverkare, för jag är övertygad om att det finns en marknad.
Eric Lindgren inser att den potentiella köparen finns i storstäderna, men ser också möjligheter för övriga skidåkare.
‒Absolut, eftersom Cityski kan man ta med sig i handbagaget på flyget, på tåget och utan att man behöver en takbox på bilen för fjällresan.
På olika forum på nätet är det både positiva och negativa röster om innovationen med en delbar skida. De som är emot menar att det inte spelar någon roll om skidan är delbar eftersom man ändå måste ta med sig långa stavar på resan.
‒Det problemet är löst eftersom det redan finns hopfällbara teleskopstavar på marknaden, säger Eric Lindgren.