”Hälsa säljs genom att få oss att känna att vi inte duger”

Erika Kits Gölevik gör tvärt emot vad många hälsotrender vill få dig att göra. Hon förespråkar kortsiktiga mål, att gå på känslan och att sluta fokusera på vad vi inte ska äta.

Foto:

Övrigt2018-02-23 05:00

Man ska inte sticka under stol med att det finns ett stort behov av att förändra hälsan, men trots ökad hälsomedvetenhet och träningsfokus är det många som är kvar i sin ohälsa.

Kan det vara så att fler, mer och nya hälsotrender inte ger så bra resultat, utan snarare föder mer ohälsa? Så reflekterar den personliga ­tränaren, yogaläraren och hälso­journalisten Erika Kits Gölevik.

Hon är författare, håller i träningspass, åker på träningsresor, före­läser och inspirerar. Hon är tvåbarnsmamma och kommer från Katrineholm, men bor i dag i Mariefred. En sväng var hon också chefredaktör på tidningen Women’s Health.

– Tyvärr säljs hälsa ofta genom att få oss att känna att vi inte duger, ­speciellt kvinnor. Det tycker jag är helt fel. Jag tycker att vi ska bry oss om vår hälsa för att vi duger och förtjänar att må bra, säger hon.

Hon poängterar att det är svårt att sälja långsiktiga lösningar. I många fall är det lättare att ta till sig och lockas av mer extrema hälsotrender. Men ju mer extrem diet eller träningsform, desto större sannolikhet att man tröttnar.

– Visst kan det funka ibland, kanske som kicken in. Men om det aldrig blivit mer än just en kick tidigare så är sannolikheten att det skulle bli annorlunda denna gång minimal, våga tänka långsiktigt i stället. Vi är alla så välinformerade och vet vad vi behöver. Så det svåra ligger i att få sig själv att ändra tankebanor och inse varför man gång på gång tar beslut som inte får en att må bättre.

Erika Kits Gölevik medger att hon själv fått gå den hårda vägen när det gäller att hitta balans, framförallt i kosten. Men det ser hon i dag som en styrka och en förutsättning för att kunna göra sitt jobb.

– Det kan vara jobbigt att gå till botten med sig själv, personlig utveckling är inte bara roligt. Vi måste våga titta på oss själva med öppna ögon. Jag hade nog aldrig förstått hur det känns om jag inte varit tvungen att gå igenom detta personligen, säger hon.

Men när man gräver lite djupare inom sig själv kan man inte bara hitta beteenden och vanor som gör att vi inte mår bra fysiskt eller ­psykiskt – utan också orsakerna. För Erika Kits Gölevik har tystnaden blivit ett ­verktyg för att ta reda på hur hon själv mår.

– Varje kvartal har jag ett tyst dygn i vår sommarstuga, ensam utan mobil, musik, något att läsa. Bara jag och ingenting. Det blir som en kvartalskontroll där jag verkligen känner­ efter hur jag mår. Ganska snabbt bubblar tankar man inte hunnit tänka klart upp till ytan. Men tar man tiden att verkligen känna på känslorna och reflektera i stället för att trycka undan, så är det lättare att gå vidare, säger hon.

Den 25 februari samlas 200 personer från runt om i Sverige i Duveholmshallen för evenemanget Kholm Training Challenge. Där väntar föreläsningar och träningspass med både Erika Kits Gölevik och Lovisa ”Lofsan” Sandström, utöver lokala tränare och företag.

– Det ska bli jätteroligt. Jag kommer­ att prata mycket om att ”röra sig som man vill känna sig”, våga sätta kort­siktiga mål och vilka nycklar jag ser för att hitta den där känslan av att vara stark inifrån och ut, avslutar hon.

Erikas tips för en hållbar och glädjefylld livsstil

Träning: ”Rör dig som du vill känna dig! Tänk inte på ditt långsiktiga mål, utan tänk på hur du vill känna dig NU eller om en timme. Vill du känna dig stark? Slank? Rörlig? Glad? Lugn? Gör då saker som får dig att känna så i stunden, så att träningen blir något skönt och lustfyllt.

Fastna inte i att träningen måste se ut på ett visst sätt. Det kan vara vad som helst, att dansa eller att ta en skogspromenad. Fundera också: vad tyckte jag var roligt innan träningen blev ett måste? Ridning, innebandy, klättring?”

Maten: ”Släpp fokus på vad du INTE ska äta och fokusera istället på vad du ska äta för att kroppen ska må bra. Ät dig mätt på grönsaker och bra mat, se till att du får i dig allt du behöver först och främst. Sen, om du vill äta godis eller något ”onyttigt” efter det: kör på. Dels har kroppen redan fått näringen då, sen är du mättare och kommer spontant att äta mindre av godiset – samtidigt som du kan njuta av att äta vad du vill.

Släpp fokus på dig själv ibland. Vi är så kostfixerade. Låt det vara näring och energi, men tänk också så här: ”Hur ska jag äta (och röra mig) för att bli en tillgång för världen?”. Då blir det naturligt att exempelvis äta mer grönt, både för sig själv och miljön.”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!