Fyra tÀvlande, fyra medaljer

Fyra av fyra tĂ€vlande frĂ„n Katrineholm tog en pallplats under helgens tĂ€vling, Fristaden Challenge, i Munktell arena i Eskilstuna. Sabina Berg var en av dem – hon vann sin klass efter att bara ha trĂ€nat crossfit i ett halvĂ„r.

Foto: Edlund Mats

Övrigt2018-12-11 16:04

Under lördagen arrangerades de individuella klasserna och dÀr stÀllde Emil Thebo, 25, och Sabina Berg, 25 Är, bÄda frÄn Katrineholm upp i varsin nybörjarklass. Hur tÀvlingsmomenten skulle se ut fick de veta först pÄ plats, ungefÀr en timme innan tÀvlingen drog i gÄng.

– Det Ă€r lite grejen, man fĂ„r aldrig veta innan, utan mĂ„ste vara bra pĂ„ allt. DĂ€rför har klasserna en viss kravprofil pĂ„ vad man ska klara av, men mer Ă€n sĂ„ fĂ„r man inte veta, sĂ€ger Gustav Jönsson, 24, som under söndagen tĂ€vlade i lag med Fredrik Johansson, 43.

Att hela tiden strÀva efter att vara bÀst pÄ allt sporrade Sabina Berg att stÀlla upp i tÀvlingen, som var hennes allra första trots att hon började med crossfit i somras.

– Det knepigaste Ă€r gymnastiken och tyngdlyftningen. Men jag Ă€lskar att tĂ€vla sĂ„ jag förstod redan innan jag började att jag skulle fastna hĂ€r om jag vĂ€l tog mig hit, skrattar Sabina Berg och syftar pĂ„ Boxen Katrineholm som specialiserar sig pĂ„ den funktionella styrke- och konditionstrĂ€ningen.

FrĂ€mmande till att trĂ€na Ă€r hon inte. Hon hittade den traditionella styrketrĂ€ningen 2012 och debuterade inom Body Fitness – en typ av kvinnlig bodybuilding – 2015.

– Men det var Ă„r av styrketrĂ€ning och kanske 20 veckors diet som gĂ€llde för att fĂ„ stĂ„ pĂ„ scenen i fem minuter. DĂ„ Ă€r det roligare för mig att fĂ„ tĂ€vla varje pass, som nu. Sedan Ă€r det helt avgörande att stĂ€mningen Ă€r sĂ„ annorlunda inom crossfit. Det Ă€r mer av en gemenskap och vi Ă€r ett lag, Ă€ven om alla trĂ€nar individuellt, berĂ€ttar hon.

TÀvlingen i Eskilstuna var uppdelad i fyra tÀvlingsmoment som bestod av löpning, tyngdlyftning, styrkelyft, rodd och burpees, bland annat.

– Det var korta pass, men det var tungt att ladda om inför varje del. Man mĂ„ste verkligen vara dĂ€r mentalt för att orka pressa sig till max i varje event, sĂ€ger Sabina Berg.

NÀr det var dags för final lÄg hon tvÄa i sin klass och klubbkompisen Emil Thebo etta i sin. DÄ visade det sig att finalen var optimal, med bland annat marklyft, pressar över huvudet och explosiva hopp.

– Det var verkligen ett bra pass för mig, jag Ă€r rĂ€tt stark sĂ„ nĂ€r jag sĂ„g vad vi skulle göra blev jag asglad. Jag sĂ„g hela tiden ettan framför mig och lyckades knappa in pĂ„ henne – och gĂ„ om. Det var en vĂ€ldigt skön kĂ€nsla, sĂ€ger hon som knep förstaplatsen.

MÀnnen och kvinnorna körde likadana pass och Emil Thebo fick stoltsera med en andraplacering efter att ha genomfört sin.

Gustav Jönsson och Fredrik Johansson, som deltog i lagtÀvlingen, fick under söndagen körde nÀstan samma pass.

– Men en av utmaningarna Ă€r att man mĂ„ste göra saker synkroniserat. Till exempel hoppa explosivt exakt samtidigt, det Ă€r ganska svĂ„rt nĂ€r man Ă€r trött. Det Ă€r en klar fördel om man har trĂ€nat mycket tillsammans, sĂ€ger Fredrik Johansson som Ă€ven han debuterade i Fristaden Challenge.

Hans lagkamrat Gustav Jönsson hÄller med.

– Man mĂ„ste veta hur ens lagkompis ser ut nĂ€r han hĂ„ller pĂ„ att svimma eller nĂ€r han har ordentlig kramp i vaden, skĂ€mtar han.

Duon som trÀnar tillsammans fyra, fem gÄnger i veckan gjorde ocksÄ en riktig styrkeinsats i finalen och lyckades ta sig frÄn en fjÀrdeplacering till ett delat brons.

– Man lĂ€r sig sĂ„ mycket av att tĂ€vla. Man pressar sig pĂ„ ett annat sĂ€tt och fĂ„r alltid lĂ€ra sig mer om vilka ens styrkor och svagheter Ă€r, sĂ€ger Gustav Jönsson.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!