Flickorna känner sig diskriminerade: ”De vägrade lyssna”

Två tonårsflickor som var med sitt fotbollslag på läger i Katrineholm blev avvisade från simhallen i lördags efter att ha haft, enligt personalen, fel badkläder. ”Jag ber inte om ursäkt för våra regler”, säger Anneli Hedberg (S).

Tjejerna vittnar om att det samtidigt i badhuset fanns personer som simmade i pösiga shorts av sportmaterial, men att personalen inte anmärkte på det.  FOTO: ARKIVBILD

Tjejerna vittnar om att det samtidigt i badhuset fanns personer som simmade i pösiga shorts av sportmaterial, men att personalen inte anmärkte på det.  FOTO: ARKIVBILD

Foto:

Övrigt2018-03-28 21:10

I augusti 2016 tog service- och tekniknämnden höggravid kvinna inträde och i helgen fick ett fotbollslag från Linköping med 14- och 15-åriga flickor från ett bemötande som enligt lagledaren Mathias Lundmark, förmörkade hela upplevelsen av deras årliga träningsläger i Sportcentrum i Katrineholm.

– Som en del av lägret skulle vi bada tillsammans och redan vid entrén frågade personalen om vi har med oss badkläder, vilket vi redan där reagerade på, berättar han.

Laget betalade, gick in och klev ombytta och duschade ut i simhallen. Två av lagmedlemmarna som vill vara anonyma men som vi i texten kallar Maryam och Noor, är muslimer och hade badtröjor av tunt baddräktsmaterial och som i butik sålts som badkläder, på sig.

– Vi hade inte hunnit i vattnet innan personalen kom och sa att vi inte fick bada, för att våra tröjor inte var badkläder. Då sa jag bara, känn, det är samma material som en bikini, men de vägrade lyssna, säger Noor.

Maryam och Noor berättar att personalen ska ha skyllt på förhållningsorder från sin chef och först inte förklarat varför badtröjorna inte var godkända. Sedan sa de att det var fel material, att tröjorna var för stora och inte hade rätt tryck.

– De hade inga argument. De sa bara att det måste stå ”Swim” på tröjan, men i reglerna stod inget om det här.

Tjejerna vittnar om att det samtidigt i badhuset fanns personer som badade i shorts av sportmaterial, men att personalen inte anmärkte på det.

Trots att Noor och Maryam tillsammans med ledaren Mathias Lundmark försökt förklara att tröjorna var avsedda för simning och att de godkänts i flera simhallar tidigare blev tjejerna i stället tvungna att lämna simhallen. Pengarna fick de tillbaka, men tjejerna kände sig kränkta och lämnade enligt ledaren badhuset i tårar.

– Det är 2018 och vi bor i Sverige! Det ska inte behöva vara så här, jag har aldrig varit med om något liknande, säger Noor uppgivet.

Mathias Lundmark såg väldigt allvarligt på saken och valde därför att ta upp frågan med service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S), men mailsvaret blev kortfattat och saknade ursäkt.

– Efterspelet upprör mig mest. Svaret var väldigt känslokallt och det stod irrelevanta saker, som hur många gäster simhallen har, men hon bemötte inte kritiken, berättar lagledaren.

– Ja, jag märkte att han inte blev nöjd med mitt svar. Säkerhets- och trivselreglerna gäller alla och personalen ska se till att de efterföljs. Det är beklagligt, men jag är trygg med att personalen gjort rätt. De är utbildade och HBTQ-certifierade. De har kompetens, säger Anneli Hedberg (S).

Tycker du att tjejerna förtjänar en ursäkt från ditt eller badhusets håll?

– Om man har gjort fel ska man be om ursäkt och jag ber inte om ursäkt för våra regler.

I badhusets regler står det alla besökare måste bära badkläder, men vad som menas med badkläder står inte definierat. Enligt Anneli Hedberg (S) säljs burkinis och andra simkläder i kassan, men detta var inget som flickorna informerades om.

Från Sportcentrums håll är de ledsna över händelseförloppet och ser förbättringspotential.

– Vi måste säkerställa trygghet och hygien. Jag förutsätter att den personal som skötte det gjorde det diskret. Det är synd om något vi inte godkänner marknadsförs som simkläder i butik, men det kan vi inte hållas ansvariga för. Men detta är olyckligt och vi skulle kunna förtydliga våra regler säger Britt Fredriksson, lägeransvarig.

– Det är tråkigt. Vi talar så mycket om värderingar och allas lika värde, och så kan en sådan här sak rasera allt. Och dessutom förstöra minnet av ett bra träningsläger, säger Mathias Lundmark.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!