Ett unikt handslag

KSK Friidrott tar över rullegruppen och blir första förening i Katrineholm att inkludera funktionsnedsatta i sin ordinarie verksamhet.

Carolin Persson från KSK Friidrott, Sörmlandsidrottens Sussie Engberg och föräldern Klas Hurtig med det unika handslaget som innebär att KSK "tar över" rullegruppen som nu blir en del av KSK Friidrott.

Carolin Persson från KSK Friidrott, Sörmlandsidrottens Sussie Engberg och föräldern Klas Hurtig med det unika handslaget som innebär att KSK "tar över" rullegruppen som nu blir en del av KSK Friidrott.

Foto:

Övrigt2017-02-01 14:00

Katrineholms handikappidrottsförening har funnits länge med fokus på innebandy. För två år sedan bildades rullegruppen på initiativ från Parasport Sörmland, Sörmlandsidrotten och habiliteringen. I dag består den av åtta ungdomar som har fått testa massor av idrotter.

‒Vi har provat tennis, basket, handboll, bordtennis, friidrott, bågskytte, innebandy och boxning bland annat, berättar Sussie Engberg på Sörmlandsidrotten.

Men när Carolin Persson tog upp frågan på KSK-friidrottens styrelsemöte att klubben skulle ta över gruppen var inte svaret ett självklart ja.

‒Friidrotten är bred och kan utgöra en bas för gruppen. Men det fanns en rädsla att det skulle bli merarbete och hur skulle vi lösa ledarfrågan, säger styrelseledamoten Carolina Persson.

När Klas Hurtig, pappa till rullstolsburna 11-åriga Julia Gregefelt, erbjöd sig att bli ledare löstes knutarna upp.

‒Katrineholms handikappidrottsförening kommer även i fortsättningen att fylla sitt syfte. Men vi är förstås jätteglada att KSK blir rullegruppens förening. Det är ju helt i linje med Riksidrottsförbundets framtidsplan i Strategi 2025 att alla ska få vara med, säger Sussie Engberg.

Planerna och idéerna i KSK börjar sätta sig.

‒Vi ska skaffa tävlingskläder med KSK:s klubbmärke till alla i rullegruppen och fixa träningstider. Allt för att ungdomarna ska vara med när vi arrangerar vårens första tävling, Katrineholmsspelen, på Backavallen i maj, säger Carolin Persson.

Sedan tidigare har både KSS och KAIK bowling verksamhet för funktionsnedsatta, men KSK blir först med att inkludera gruppen i den ordinarie verksamheten.

Inkludering och integrering

Integrering bygger på att det finns ett färdigt system eller struktur som något eller något ska anpassas till.

Inkludering utgår från ett synsätt där människors förmågor är utgångspunkten och egenskaper som kön, etnicitet eller andra förutsättningar inte skapar förväntningar i sig. För att uppnå inkludering behöver verksamheten anpassas till olika individer.

(Ur Riksidrottsförbundets plan Strategi 2025)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!