Veteran-SM avgjordes i Karlskrona för ett par veckor sedan och Andreas Daun ställde upp i höjd samt på 100 och 400 meter i den yngsta veteranklassen M35. Efter två andraplatser i höjd och på 100 meter (med två respektive tre deltagare) blev det guld på 400 meter på tiden 55,69 med fyra konkurrenter bakom sig. Och det lär nog blir fler veteran-SM framöver.
– Det var en 70-åring med som sprang 100 meter på 14,5. Då blir man inspirerad, säger Andreas Daun.
Tanken är att byta lite grenar mellan varje åldersklass, som har femårsintervaller. Så om några år kanske det är stavhopp och något annat som gäller.
– Det är ju det som är så roligt med friidrotten – just att man kan prova så många grenar.
– Det märks ju också bland barnen. Det finns alltid något som passar en, säger Andreas Daun, som även är tränare för en grupp 6–9-åringar i KSK friidrott.
Själv spelade han fotboll hemma på Gotland där han är född och uppvuxen. Från 12 års ålder och sju år framåt blev det även friidrott parallellt med bollsparkandet. Men sedan tog friidrotten över och hans grenar var 400 meter och tresteg. Men som 25-åring valde Andreas Daun att ta en paus från friidrotten.
För sju år sedan flyttade han till Katrineholm och för några år sedan började han som tränare i KSK friidrott. För ett och ett halvt år sedan blev han även klubbens ordförande. I dag är det cirka 80 ungdomar som tränar friidrott.
– Men det finns plats för fler.
– Vår vision är ju att bli större, säger Andreas Daun.
Nu har ett rent friidrottsgolv lagts i DE-hallen i Duveholmshallen där spikskor kan användas och där en permanent längdhoppsgrop ingår. Ska hallen användas till annat, som till exempel innebandy, får en matta rullas ut ovanpå friidrottsgolvet.
Tidigare har det varit friidrottarna som fått lägga ut specialmattor för att kunna använda spikskor – ett jobb som tog flera timmar.
– Vi har ju inte haft de här förutsättningarna tidigare, så det här blir ett lyft för oss. När barnen blir lite äldre vill de ju kunna träna ordentligt året runt, säger Andreas Daun, som tillägger att klubben planerar att ha ett öppet hus i hallen under höstlovet så att ungdomar kan komma dit och testa diverse friidrottsgrenar.
KSK friidrott räknar med att kunna börja disponera DE-hallen från 1 oktober – dagen innan är det fest på Backavallen när KSK friidrott har sitt årliga klubbmästerskap.