Emmy knep bronset – lyfte 320 kilo

Katrineholmarna är starka. Det står klart efter helgens styrkelyfts- och bänkpress-SM i Sundbyberg.

Foto:

Övrigt2018-04-30 13:10

Det var inte färre än sju atleter från Katrineholms atletklubb som deltog i vårens svenska mästerskap i klassisk bänkpress och styrkelyft. Klassiskt innebär att man till skillnad från i utrustat kör utan specifika lyftartröjor för att maximera vikten. Det var god bredd på gruppen också – ingen av Katrineholmsatleterna körde i samma klass.

En av dem som var mest nöjd med tävlingsresultatet var Susanne "Sussie" Lundmark, som tränat styrketräning i snart två år och som gjorde tävlingsdebut i höstas. Nu var det dags för ännu en debut: SM i Sundbyberg blev hennes första svenska mästerskap. Och förutsättningarna var inte på topp inför tävlingen.

– Jag gick in med noll förutsättningar, fullkomligt ur form, berättar hon.

Med flera månader av återkommande halsfluss och halsbölder sedan december och dessutom en skadad axel har hon inte kunnat träna alls.

– Jag har hunnit dra lite tunga vikter innan men inget som kan räknas som träning.

Så fokuset på SM var att få erfarenhet av tävling inför framtiden. Men resultaten blev över förväntan, i bänkpress fick hon med sig 55 kilogram, marklyft 130 kilogram och knäböj 115 kilogram. En total på 300 kilo och därmed en femteplats i klassen för damer M1, minus 84 kilo.

– Jag är självklart galet nöjd. Dessutom var det grymma medtävlanden som kommer att bli vänner för livet och klovarna var grymma, världsklass, bokstavligen!

Mars Ryngberg tog en niondeplacering med sina 557,5 kilo i totalen i 105-kilosklassen och slog tre personliga rekord, ett i knäböjen och två i bänkpressen.

Maxine Olsson ställde upp i minus 57-kilosklassen för juniordamer och tog en sjätteplacering med 270 kilogram i totalen.

Joseph Jansson och Emmy Corneliusson, som tävlade i styrkelyft under måndagen och i bänkpress under tisdagen, fick med sig tunga resultat. Jansson fick med sig 650 kilo i totalen vilket gav honom en femteplats i herrarnas 120-kilosklass och Corneliusson fick med sig ett eftertraktat brons i ungdomsklassen för damer, minus 72 kilogram, med totalen på 320 kilo och tre personbästa.

Emmy Corneliusson fick också med sig ännu en medalj från tävlingarna. I ungdomsklassen för bänkpress tog hon silvret med ett lyft på 72,5 kilogram, vilket är två och ett halv kilo mindr eän vad hon fick upp i styrkelyftsmomentet.

– Om jag hade gått lägre i sista och lyft 75 kilo som jag tog i måndags hade det räckt till guld. Men nu gick jag högre (försök på 77,5 kilogram) och fick tyvärr underkänt. Styrkelyftet i måndags känns jättebra och jag är nöjd, mec bänken idag är jag inte så nöjd med min egen prestation men nöjd med placeringen, berättade hon under tisdagskvällen.

Katrineholmarna Niklas Larsson och Henrik Magnusson, nyss hemkommen från VM i bänkpress, körde också bänkpress-SM under tisdagseftermiddagen och Larsson tog guld (även om han inte tävlar för KAK) och Henrik Magnusson blev femma i sin klass.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!