Emmy Corneliusson styrkelyfter för livet

Hon gjorde sin tävlingsdebut i januari i år. Trots att hon blivit starkare för varje tävling hon gjort sedan dess, är inte prestationen allt. För 16-åringen är träningen en stabil punkt i livet och ett sätt att må bra.

”Träningen har hjälpt mig att koppla bort när jag mått dåligt”, säger Emmy Corneliusson.

”Träningen har hjälpt mig att koppla bort när jag mått dåligt”, säger Emmy Corneliusson.

Foto:

Övrigt2017-11-28 05:00

– Jag festar inte och så, utan jag satsar på träningen. Man blir inte bara fysiskt starkt, utan även psykiskt, säger Emmy Corneliusson.

Hon är 16 år, pluggar vård och omsorg i gymnasiet och firar snart ettårsjubileum när det kommer till att tävla i styrkelyft. Aktiv har hon varit länge, dels inom gymnastik och friidrott, men främst inom boxning och styrketräning.

– Det började med att jag följa med pappa när han tränade, men jag märkte snabbt att jag själv tyckte det var kul och att jag hade talang för det. För oss har det blivit en gemensam hobby och ett roligt sätt att umgås, berättar Emmy Corneliusson.

Hon tränar på Katrineholms atletklubb, oftast tillsammans med sin pappa men också med pojkvännen och styrkelyftsjunioren Joseph Jansson.

– Gemenskapen, endorfinerna och träningsglädjen är det viktigaste, det har hjälpt mig att koppla bort och må bättre när jag mått dåligt. Träningen har blivit en viktig del av livet, säger Emmy Corneliusson.

Hon tränar sex dagar i veckan, fyra pass styrkelyft och två pass boxning, och det senaste årets tävlingssatsning har gett resultat. Från att ha lyft sammanlagt 230 kilo totalt i debuttävlingen så lyfte hon under DM i Katrineholm nyligen 302,5 kilo och kammade hem en guldmedalj i klassen. På SM i april kom hon fyra och chanserna för medalj under nästa säsong ser goda ut.

– Till nästa år så kommer de tre som placerade sig före mig att gå upp i juniorklassen, så jag vågar ändå hoppas på en pallplats, säger Emmy Corneliusson.

Av de tre momenten i styrkelyft: bänkpress, knäböj och marklyft, så är bänkpressen hennes favorit.

– Jag känner att jag ständigt ökar proportionerligt i bänk och att jag har fallenhet för det. Jag har en väldigt rörlig rygg så att jag kan optimera tekniken så att lyftet blir lättare. Det är roligt, pappa har alltid varit bäst på bänk, så jag får gå i hans fotspår, berättar Emmy Corneliusson.

Emmy Corneliusson

Ålder: 16 år.

Syskon: Lillasyster på 14 år.

Favoritmat innan träning: Fläskfilé med ris eller pizza.

Nästa tävling: klubbtävlingen ”Skinkpressen”.

Bästa tipset för nybörjade inom styrkelyft: Se till att få hjälp med och lära dig tekniken rätt ifrån början, innan du lastar på vikter. När tekniken sitter, gäller det bara att lära sig att bli arg och att våga ta i.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!