Det var tidigare i veckan som ett pojklag i Eskilstuna tog emot ett annat sörmländskt lag med spelare i 12–13-årsåldern. Det var en jämn match som slutade oavgjort.
Eftersom gästande laget ibland har flickor i truppen hade Eskilstunaklubben redan innan matchen hört av sig för att berätta att matchen skulle dömas av en domare som inte vill ta flickor i hand på grund av sin religion. Något som bortalagets tränare reagerade starkt på.
Enligt bortalagets tränare tog domaren alla pojkar i Eskilstunalaget i hand efter matchen. Bortalaget bestämde att en flicka skulle gå först i ledet när truppen tackade domaren för matchen.
– Vi hade gjort upp innan att om han inte hälsar på henne, då går vi alla därifrån. Vi tycker inte att man ska sära på killar och tjejer och i fotboll är man ett lag, säger bortalagets tränare.
Vad sa spelarna, blev de upprörda?
– Nej, inte upprörda men de tyckte att det var konstigt. Vi försökte förklara för dem i omklädningsrummet att vissa personers religion gör att de inte får skaka hand med tjejer.
Hos Eskilstunaklubben, som anlitat domaren, har de diskuterat frågan om handslag en längre tid. Det har hänt tidigare att deras domare inte skakat hand, men då med en kvinnlig tränare.
– Domaren i det aktuella fallet hälsar och tackar genom att lägga ena handen på hjärtat och göra en lätt bugning. Från vår sida tycker vi att det är okej att man inte handhälsar så länge som man hälsar lika på alla, säger ordföranden i Eskilstunaklubben.
Han anser att de som förening inte kan kräva att domaren handhälsar eftersom det råder religionsfrihet i Sverige. Han tror dessutom att ett sådant krav skulle stänga ute djupt troende muslimer från det svenska föreningslivet.
– Här har vi något att diskutera, inte bara för vår förenings eller fotbollens del utan all idrott. Det är en fråga för Riksidrottsförbundet, Sörmlandsidrotten och fotbollförbundet. Hur borde vi göra? Det är bra att frågan är uppe, säger han.
Enligt Svenska fotbollförbundets värdegrund går jämställdhet före religionsfrihet i fall som detta. Det säger förbundets integrationssamordnare Sevana Bergström.
– Vi på förbundet kommer aldrig att öppna upp för tolerans som särskiljer individer utifrån deras kön. Jämställdheten är överordnad, säger hon.
Varför?
– En ledare eller en domare ska vara en förebild och utgå från svensk fotbolls värdegrund, då gör man inte skillnad på tjejer och killar. Man får inte anpassa sin hälsning på grund av att religionen säger att man som man inte får skaka hand med en kvinna, för då gör man ju skillnad på könen.
Även om förbundets linje är tydlig är det upp till förbundet på distriktsnivå och berörd förening att själva besluta hur de ställer sig i frågan.
– Vi kan inte gå in och säga att så här ska en förening göra eller så här ska distriktet göra utan de får själva ta till åtgärder i den här frågan men för oss är det väldigt viktigt att lyfta vår värdegrund och motverka diskriminering, säger Sevana Bergström.
Bortalagets tränare tycker inte heller att ett annat hälsningssätt är godtagbart även om samma gäller för pojkar och flickor.
– Problemet är att den här domaren inte tar i hand med tjejer, då har han ju tagit ställning i frågan som signalerar att tjejer inte är lika mycket värda, tycker jag. Och det är fel, säger han.
Vi har sökt Södermanlands fotbollförbund men utan att lyckas. Tidningen har även varit i kontakt med domaren som avböjt att medverka.