De har styrt lagen till slutspel

De må ha olika bakgrund, men det finns flera gemensamma nämnare. De är tränare, relativt nya på sin post och både gör succé.

Kent Olsson under damernas träning.

Kent Olsson under damernas träning.

Foto:

Övrigt2018-02-15 05:00

Kent Olsson och Morgan Andersson är veteraner när det kommer till Katrineholms innebandy. Kent Olsson tränar damlaget sedan två år tillbaka. Han är uppvuxen i Södertälje och har i bland annat Åker, men efter att ha tränat Eskilstuna, Nyfors och Torshälla kom han som tränare till KIB för 18 år sedan.

Morgan Andersson tränar herrlaget tillsammans med Peter Brohede sedan i somras. Andersson är gammal KIB-back och har tränat KIB:s pojkar och damer.

Så innebandyn finns i blodet hos de båda, men de har den senaste tiden dragit i högre växlar när det kommer till träning, ledarskap och trupputtagning – vilket tagit respektive lag till slutspel.

– Det var vår målsättning från början. Sen var tanken att vi skulle jobba på försvaret men laget vill så gärna framåt att det varit knepigt, säger Morgan Andersson.

Trots framgångssäsonger för båda KIB-lagen har det funnits många utmaningar längs vägen.

– Det många inte inser är att i tränarrollen blir man också en form av psykolog. Vårt största fokus är att få laget att utvecklas och samtidigt få alla spelare att känna sig sedda och viktiga. Det blir speciellt knepigt när vi, för lagets utvecklings skull, får spelarna att konkurrera med varandra. Det är inte alla som accepterar att man får sitta på bänken om man inte varit med på träningarna, säger Morgan Andersson.

Kent Olsson håller med.

– Ser man till laget kan inte alla vara målskyttar. Ett bra lag har duktiga backar, en bra målvakt och spelare med spelförståelse. Samtidigt som alla behöver ha sin individuella målsättning handlar lagsport om att alla drar åt samma håll, säger han.

I det stora hela handlar tränarjobbet om att ge spelarna, och laget, verktyg för att tänka själva och agera på planen.

– Det handlar om att inte fastna i tankebanor utan att ha tålamod och trygghet i spelet utan boll. Man ska kunna sitt spelsystem så bra att man kan bedöma när man kan frångå det och våga spela annorlunda, säger Kent Olsson.

Tränarna är, med ett fåtal matcher kvar i respektive serie, nöjda med resultatet, men ser alltid moment och attityder som går att förbättras. De är överens om att kapaciteten finns där, även för att lyckas bra i det stundande slutspelet.

– Om alla är med mentalt till 100 procent är vi riktigt vassa. Men det kan bli svårt, det är flera lag som plockar med sig spelare från högre divisioner vilket vi inte har möjlighet till, säger Morgan Andersson.

Men det hoppas tränarna kunna förändra. Dels genom att samarbeta med andra klubbar och få i gång ett ordentligt U-lag, men också genom utbildning av tränare och ledare. Kent Olsson sitter också i styrelsen och involverar sig i trupputtagning, både när det gäller scoutandet men också finansieringen.

– Vi måste kunna göra klubben attraktiv för utomstående spelare. Målsättningen är att A-laget med hjälp av sponsorer och bra publiksiffror ska kunna bära sig själv. Vi behöver tänka ekonomiskt för att få föreningen att överleva och tyvärr går det inte bara med ideella krafter, säger Kent Olsson.

KIB:s herrar är tabelltrea och har två matcher kvar i serien och har säkrat sin slutspelsplats. KIB:s damer ligger för tillfället på en femteplacering i tabellen men med icke-kvalbara Telge U som tabelltrea är det en ohotad fjärdeplats.

Förra året kom KIB:s herrar sist i division 1 och flyttades ned till division 2. Damerna kom tvåa i division 1.

KIB herrar: tabellen i nuläget

Nykvarns Ungdom A-lag 12 +95 36

FBC Nyköping 11 +60 27

Katrineholms IB 12 +21 24

Gnesta 12 -6 18

IK Standard 11 -26 14

Onyx 11 -37 10

Trosa/Edanö 12 -42 7

Nykvarns 13 -65 5……

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!