De gör sig redo för första seriematchen

Det svenska förbundet i funktionell fitness har som ambition att göra sporten som ofta kallas "crossfit" bredare och mer tillgänglig genom sitt purfärska och unika seriespel, Swe3f club series. Med på tåget är Boxen Katrineholm, som med sitt lag kommer att spela sin första match i Linköping i helgen.

Foto:

Övrigt2019-01-30 17:00

– För att nå ut med sporten till fler måste vi skapa en organisation med ett intresse att likrikta verksamheten. Jag är domare inom sporten och det tydligaste exemplet för mig var när jag funderade på hur man gör för att få döma på Games (Crossfit-varumärkets VM). Då fick jag höra att det var lättast om man kände någon som kände någon. Det är absolut inte så det fungerar på ett fotbolls-VM, till exempel. Där krävs licens och att man går igenom bestämda processer – alla utgår från en gemensam nämnare, berättar Staffan Ahlandsberg ansvarig för Swe3f club series från förbundet. 

Förbundets ambitioner i Sverige är att sporten, som de senaste åren vuxit som en nischad motionsform först och främst och som på många plan drivits upp av kommersiella krafter, ska bli en mer etablerad och bred idrott med grund i föreningsverksamhet. Processen att bli anslutna till riksidrottsförbundet är i gång, men Swe3f (som det svenska förbundet förkortas till) har redan liknande bestämmelser som gäller i nuläget, så som för att få delta tävlingar krävs det att man är del av en förening och innehar tävlingslicens.  

Nytt för 2019 är seriespelet som dragit i gång i januari. Nio serier med fyra lag från föreningar runt om i landet, som inte sällan har samarbeten med boxägarna, deltar och de flesta har hunnit spela sin första match i serien som avgörs på fyra omgångar med ungefär tre veckors mellanrum. I Serie G hittar vi Boxen Katrineholm, som tävlar mot två Linköpingslag och ett Norrköpingslag, och som åker på sin första match den 2 februari. 

– I matcherna möts seriens alla fyra lag i fem tester, som totalt får ta maximalt 90 minuter. Lagen får heller inte ha längre än 90 minuters resväg till de andra klubbarna, för att det ska vara lokalt och lättillgängligt, berättar Staffan Ahlandsberg. 

Varje lag arrangerar en varsin hemmamatch utefter reglerna och inom vissa utsatta datum. 

– I seriespelet är förutsättningarna annorlunda jämfört med andra tävlingar. Formatet är annorlunda vilket ger en kortare tidsåtgång. Då föreningen håller matchen i boxen så blir kostnaderna lägre och deltagandet billigare jämfört med konventionella Crossfit-tävlingar. Vi hoppas att seriespelet kommer att öka samarbetet de lokala klubbarna emellan, stärka gemenskapen och framförallt att göra funktionell fitness bredare. Min ambition är att alla ska kunna hitta sin plats i seriespelet i framtiden oavsett om det är som motionslag eller som elitsatsande, säger Staffan Ahlandsberg.

Katrineholmslaget består av Simon Casey, Sabina Berg, Mattias Lindgren och Nicoline Ferno som ordinarie och reserver är Mari Kellokumpu och Martin Boström. I den första matchen hoppar dock James Casey in för brorsan Simon Casey, som blir pappa för andra gången i dagarna. 

Funktionell fitness

Sporten heter Funktionell fitness, men kallas ofta "Crossfit", som är ett varumärke (som också ordnar tävlingar i varumärkets namn). För att hitta ett internationellt och nationellt gångbart system med lika villkor, startades först det internationella och sedan flera nationella förbund inom sporten. Det anordnas SM, EM och VM i funktionell fitness. Om det blir fler än 50 nationella förbund kan sporten få utövas på OS.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!