Året var 1983 när Katrineholm Cup anordnades för första gången av fotbollsklubbarna i staden och under sina 26 år utformades den till en populär tredagarsturnering i samband med Katrineholmsveckan. En av de drivande krafterna då var Christer Hellqvist, som tillbringat de 14 senaste åren som sportchef åt Brommapojkarna men har en mångårig historia med VFC, där han även varit sportchef.
Nu verkar han återigen i Katrineholm och i ett nytt, unikt samarbete – en allians med stadens fotbollsklubbar (KAIK, KSK, VFC och DFK), Sörmlandsidrotten och Katrineholms kommun.
De har bestämt sig för att det är dags att ge den mångåriga fotbollstraditionen nytt liv.
– Vi vill lyfta ungdomsfotbollen i Katrineholm. Jag trodde jag skulle vila när jag gick i pension, men nu verkar det inte bli så, säger Christer Hellqvist, som är tävlingsledare för cupen.
Den nygamla satsningen handlar enligt honom och de ansvariga från klubbarna inte om enskilda föreningars vinning eller om att tjäna pengar. Fokus ligger i stället på att skapa ett festligt och engagerande evenemang, dels för stadens idrottande ungdomar men också för kommuninvånarna.
– Vi värnar om föreningslivet och ungdomsidrotten, sen spelar det ingen större roll vilken klubb man är med i. Vi tappar folk ju äldre de blir och vill i stället sporra dem. Vi vill att man ska känna en tillhörighet till och en stolthet över sin förening, säger Tommy Norrman, ordförande i Värmbols FC.
Representanterna från de olika klubbarna vittnar om att turneringstraditionen var ett starkt varumärke som gav en känsla av samhörighet mellan klubbarna i staden och samtidigt engagerade fler än föräldrar och hängivna supportrar. Som mest deltog 160 lag från hela Sverige i cupen, och arrangörerna hoppas att evenemanget ska locka fler till idrotten.
– Många kommer nog ihåg hur det såg ut när man marscherade i fotbollströjorna genom staden. Och i år, när de ser det, kanske de tänker att där vill jag också vara med, säger Sophia Odre från DFK.
När cupen lades ned 2009 var det på grund av att det var för få anmälda lag.
– Men det kan ju ha varit för att hela projektet saknade motor men det har vi verkligen nu. Det är en fördel att det är under Katrineholmsveckan, med evenemang och restaurangtält. Det gör det extra festligt, säger Andreas Cervin från KSK.
En av anledningarna till att cupen återupptas är att Katrineholm har ett bra läge för att hålla i stora cuper. Med det sportcentret, skolförläggningar, serveringsmöjligheter och närhet till Stockholm kan man inhysa och underhålla långväga gäster till låga priser. Det innebär att fler föreningar har möjlighet att delta.
– För att lyckas med en cup måste det finnas ett hjärta. Vi har nära till allt och det är inte många små centrum som i det är i Stockholm. Det är svårt att hålla i stora cuper, säger Christer Hellqvist.
Föreningarna menar att evenemanget också kan bidra till bättre integration.
– Idrotten är en viktig del där vi försöker få med och engagera så många som möjligt, säger Sara Benafakir Lund från KAIK.
Jonas Nilsson från Sörmlandsidrotten håller med.
– Det är viktigt att vi möts trots olika bakgrunder, säger han.
Nu väntar flera månader av förberedelser. 800 inbjudningar ska skickas ut och föreningarna kommer att göra sitt bästa med att marknadsföra turneringen på sociala medier och från mun till mun.
– Det viktigaste är att vi ser till att det finns folk på plats, säger Christer Hellqvist.