Baskettrion som återvände och vann

DFK Värmbolsspelaren Fanny Holm har anslutit sig till katrineholmarna Klara Lundin och Nadja Hausmann och har sedan höstens start satsat på elitbasket i Eskilstuna.

Foto:

Övrigt2018-12-22 09:00

De tre före detta KIF-spelarna är vana att pendla tillsammans till Eskilstuna fyra gånger i veckan för att träna, men den här söndagen behöver de inte åka långt. Deras lag, Eskilstuna basket, har nämligen en bortamatch på deras hemmaplan – i Nyhemshallen.

– Det kändes lite extra stort att få spela här, det är många positiva minnen och många man känner igen, berättar Fanny Holm, 21 år och färskast av de tre i laget.

Hon anslöt till Eskilstuna basket för två, tre månader sedan – medan Nadja Hausmann och Klara Lundin, båda 16 år, spelat i laget i ett och ett halvt år. För dem var det ett naturligt steg att ta inom drömmen att göra karriär av sitt basketspelande, medan Fanny Holm, som också gör en elitsatsning, både spelar fotboll och basket och nu främst ville spela på seniornivå.

– Vi har inget seniorlag här och jag ville verkligen fortsätta utvecklas inom basketen, se hur bra jag kan bli, säger hon.

Utveckling kan Klara Lundin och Nadja Hausmann intyga att spelet med Eskilstuna ger.

– Det är stor skillnad, när man tränar och spelar med ett lag där det är elitfokus. Det är ett högre tempo, alla vill samma sak och kommer på träning där man gör sitt bästa, berättar Klara Lundin.

Nadja Hausmann fyller på:

– Man får verkligen den hjälpen man behöver för att utvecklas. Vi får tydliga råd om vad vi kan förbättra, vi har utvecklingssamtal. Jag måste till exempel våga vara hårdare och mer tät i försvaret, säger hon.

Träningen och tempot har intensifierats med damlaget i Eskilstuna, som spelar i flera serier – där den högsta är division 2. Målsättningen är att vara i division 1 nästa säsong.

– Men vi spelar även i den här serien (DU18-20) för att vi yngre spelare ska få speltid. Det är det man tränar för, att få spela match, säger Klara Lundin, som precis som Nadja Hausmann värvades till U-laget från början och som sedan plockats upp till A-lagets större trupp.

Fanny Holm, som är lite äldre och spelar i en annan position än de två, har dock redan fått spela några matcher i division 2.

– Min största utmaning har varit att lära mig hur laget spelar, hur alla funkar tillsammans. Det är mycket teknik och spelsätt att lägga på minnet, men ju mer jag förstår desto mer har jag fått spela, berättar hon.

Och där Nadja Hausmann och Klara Lundin har målsättningen att spela basket på collegenivå, är hon trots allt lite osäker.

– Just nu fungerar det verkligen bra att kombinera basketen och fotbollen, säsongerna går så pass olika. Jag vill helt bli så bra som möjligt och så får jag ta framtiden som det kommer, säger Fanny Holm.

Fakta om basket

I jämförelse med andra sporter kräver kondition, koordination, spänst och mycket bålstyrka.

För damer är Basketettan, division 1, den näst högsta serien efter Svenska basketligan och det är dit Eskilstuna Basket siktar.

Positioner inom basket: Guard, center och forward.

Basket uppfanns av James Naismith 1891. Syfte var att i skolan fylla tiden mellan baseboll- och fotbollsäsongen och vara tillräckligt idrottsligt krävande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!