Allt är förstås en fråga om pengar i samband med behov. Att sedan behoven skiftar beroende på vem man frågar är förstås självklart.
– Fritidsanläggningarna är väldigt viktiga för en kommun som vill att folk ska flytta hit och bo kvar. Det gäller bara att hitta rätt i förhållande till den plånbok vi har, säger Johan Tranquist.
I fråga om nybyggnationer är det sportcentrum, konstgräs och multihall det pratas mest om. Men Tranquist tycker att det är viktigt att inte glömma bort de redan befintliga anläggningarna, som kan vara i stort behov av underhåll.
– Det gäller att inte låta det gå för långt, då kan det bli dyrt.
Hur ser du på chansen att få konstgräs i Vingåker?
– Vi har varit runt till Lindesberg, Örebro och Karlstad och tittat. I Lindesberg, där jag var fritidschef förut, har man byggt en dukhall för cirka fyra miljoner. I hallen finns en konstgräsplan som inte är fullstor, som mest är till för träning under vinterhalvåret. En dukhall kan inte göras fullstor, det håller inte stålkonstruktionen för. Skulle man bygga en övertryckshall, som i Karlstad, kostar det 14–15 miljoner.
Var kan det vara aktuellt att bygga en sådan i så fall?
– Utemiljön kring Slottsskolan är utmärkt för det med sitt läge och att kunna samla allt på ett ställe, säger Johan Tranquist.
De båda sporterna Innebandy och volleyboll tampas om halltider och VVK och Ekbackskyrkan ser förstås gärna ett hallbygge. Inte heller den tanken låter Tranquist helt främmande till.
– Allt är upp till politikerna när vi drar vårt förslag för dem i kommunstyrelsen 11 februari, säger Johan Tranquist
Det finns exempel på kommuner som valt olika finansiella lösningar, från helt och hållet kommunalt, privat, föreningsdrivet med sponsorhjälp i form av att namnge hallar till rena företagsnamn, vilket blivit populärt på senare år, dessutom olika kombinationer av de ovanstående möjligheterna.