Alliansen står stadigt med justerade mål

För ett år sedan skrev KK om Idrottsalliansens storsatsning med det kommunala bidraget på 750 000 kronor i ryggen. Så långt har de kommit med målen – och kraven.

Foto:

Övrigt2018-09-18 10:51

Idrottsalliansen bildades 2016 men blev permanent våren 2017. Till hösten 2017 beslutades det att stärka Idrottsalliansens verksamhet med hjälp av ett kommunalt bidrag – och avtal.

I överenskommelsen fanns det tre prioriterade frågor – ett krav på minst 50 deltagande föreningar, målet om en fritidsbank och ett föreningskansli.

Målet om en fritidsbank uppfylldes i april 2018, när lokalen under Safiren invigdes.

En succé, enligt Idrottsalliansens ordförande Johan Sundholm.

– Det går väldigt bra, vi har ungefär 60 utlån i veckan vilket är fantastiskt i jämförelse med andra fritidsbanker runt om i landet, berättar han.

Därför blir också Fritidsbanken med bemanning en kvarstående prioritering.

En punkt som vid avtalsuppföljningen med kommunen inte var uppfylld var föreningarnas anslutningsgrad.

– Rent formellt har vi inte nått målet som står i avtalet, 50 föreningar. Men vi grundade det målet på att vi ville ansluta hälften av kommunens 95 registrerade föreningar. Nu när vi tittat närmare på det har det visat sig att många av de 95 inte är bidragsberättigade eller ens aktiva. De 40-45 anslutna som vi har i dag utgör ungefär 80-90% av de aktiva idrottsföreningarna i kommunen och därför har vi justerat det målet, berättar Johan Sundholm.

Samarbetet med Lyckliga gatorna och projektet Idrott för alla kommer även att fortsätta efter positivt utfall – och ordföranden poängterar vikten av fortsatta och kontinuerliga arrangemang, både för de aktiva men också för föreningarna.

– Vi behöver ha aktivitet för att synas, syns man inte så finns man inte. Har vi hög aktivitet är det en bra rekryteringsbas för föreningarna. Ju fler aktiva desto starkare föreningar, säger han.

Att stärka medlemsföreningarna är Idrottsalliansens huvudsyfte och vid höstens medlemskonferens i slutet av oktober är tanken att snappa upp föreningarnas egna hjärtefrågor, som ska få sätta kursen för alliansens fortsatta prioriteringar.

Det som förblir olöst för tillfället är föreningskansliet som från början var tänkt att vara i Idrottens hus på Backavallen.

– Valet har stökat till det för både oss och lokalpolitikerna. Men det finns inget vi eller de kan göra åt det i nuläget, dock har vi en pågående dialog där vi tittar på olika möjligheter utifrån de faciliteter vi behöver.

Men bildningsförvaltningens lokaler ovanför Fritidsbanken var inget alternativ?

– Nej, det var mest för att poängtera vilken typ av facilitet vi drömmer om att ha, mer än ett seriöst förslag. Kommunen behöver ju se till andra behov än bara Idrottsalliansens, säger Johan Sundholm.

Några av Idrottsalliansens projekt

Idrottsalliansen har bland annat samverkat i projekten: Lyckliga gatorna, supersportis, Katrineholm cup, Idrott för alla,

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!