72 dopingtest tagna i Sörmlandsföreningar

Inför OS och i samband med att Uppdrag Granskning pekat ut två svenska skidåkare som dopade är antidopningsverksamhet på tapeten. Så här ser den ut i Katrineholm.

Foto:

Övrigt2018-02-09 21:00

För tillfället är ingen katrineholmsbo avstängd enligt Riksidrottsförbundets listor. De testar både vid misstanke och tar stickprov och förebygger dopning aktivt i föreningarna genom utbildning och åtgärdsplaner.

– Åker man dit så blir det offentligt, så att man inte ska kunna gå till grannföreningen, säger Linn Gustafsson som jobbar med antidopningsfrågor lokalt i Riksidrottsförbundet.

Hon berättar också att de försöker testa så mycket och så brett som möjligt, inte bara för att kontrollera och förebygga genom att visa närvaro, utan för att utbilda yngre.

– Som idrottare ska man alltid vara beredd på att få lämna prov, och då kan det vara bra att man har sett hur det gått till redan i hemmaklubben.

Hos de privata gymmen ser det lite annorlunda ut. Där har man ett lokalt gymnätverk i samarbete med polisen och socialtjänsten, där man slumpmässigt (med oftast vid misstanke) kan begära att medlemmarna lämnar prov hos polisen eller på en vårdmottagning. Vägrar medlemmen, blir han eller hon avstängd i 24 månader och kan inte träna på något av stadens gym under den tiden. När man genomfört testet ska man redovisa resultat, och har man testat positivt blir man också avstängd.

– Vi har skapat en grupp och sprider sedan informationen över sociala medier gymmen emellan, säger Stefan Olsson från Katrineholms Atletklubb.

De är inte bara med i gymnätverket utan också i RF. De har genomfört RF:s utbildningar och följer även deras riktlinjer. De kan de också bli kontrollerade slumpmässigt, helt utan misstanke.

Nytt för 2018 är att Landstinget Sörmland och Länsstyrelsen jobbar med en gemensam åtgärdsplan när det kommer till alkohol, tobak, droger och dopning.

Den här kommer Katrineholms kommun, som valt att inte vara med i det rikstäckande antidopningsnätverket Prodis, att påverkas av.

– Den samlade strategin har som syfte att tydliggöra vem som gör vad på olika områden och uppmuntrar till uppföljning. Vi vill att planen ska vara till stöd för kommunen och bidra med verktyg för att genomföra det antidopningsarbetet, säger Elin Schelin, som är projektledare i åtgärdsprogrammets arbetsgrupp.

I Nyköping och Eskilstuna kommun är man sedan 2013 med i Prodis.

– Där fokuserar vi på förebyggande och vill stärka de som vill fokusera på ren, hård träning, säger Elin Schelin.

Dopningsstatistik

Enligt statistiken från Riksidrottsförbundet gjordes 72 dopingstester i Sörmlandsregionen under 2017, av totalt 3452 prov i Sverige. Siffrorna regionalt varierar stort från år till år, då testerna ökar vid större och internationella tävlingsevenemang.

Under 2017 testades flest friidrottare, följt av fotbollsspelare, ishockeyspelare och skidåkare.

Styrkelyftarna, som statistiskt sett lämnat flest positiva dopningstester, testades i Sverige 179 gånger.

Av de 3452 tester som genomfördes har hittills 15 person bestraffats, men vissa ärenden pågår fortfarande så siffran kan komma att ökas.

2043 prov togs utanför tävling och 1409 i samband med tävling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!