1658 firade annandagen tillsammans

Den starka traditionen av annandagsbandy lever kvar i Katrineholm. Det vittnar den glöggsmuttande publiken på Backavallen om.

Peter Öjdahl. KVBS. Annandagsbandy,

Peter Öjdahl. KVBS. Annandagsbandy,

Foto:

Övrigt2018-12-26 18:25

– Det är skönt att komma ut efter jul, få lite luft och vara utomhus, säger Maria Wallin, som är på plats på läktaren inför matchen mellan KVBS och Tillberga på annandagen.

Hennes man Christopher Wallin håller med. Han köpte för någon månad sedan bandyportföljen som de laddat upp med glögg dagen till ära.

– Jag såg den på second hand och kände att den måste jag ha. Vi försöker att komma hit på annandagen, så ofta det går, säger han.

Där får han medhåll på flera håll. Nadiya Weinert är inne på sin sjätte annandagsbandymatch tillsammans med sitt kompisgäng.

– Det är en tradition. För mig är det extra roligt, med tanke på att det först är jul och sedan fyller jag år sen 25:e december vilket vi självklart också brukar fira. Så det är inte alltid man har varit så pigg på att gå upp på morgonen för att titta på bandy. Men i år är jag väldigt pigg, jag har blivit bättre och bättre för varje år, berättar hon.

Med i publiken finns också förstagångstittare och självklart mer rutinerade bandyfantaster som tittar på varenda match – inte bara på annandagen. I ett annat annandagssällskap återfinns förutom två portföljer till bland annat Jari Hiulumäki, Pentti Mustula och Stefan Holmgren, som troget tittar på så gott som alla KVBS a-lagsmatcher.

– Jag har väl sett varenda match sedan 25 år tillbaka. Och i dag är det lite varmt, jag skulle nästan haft på mig kortbyxor, skojar Pentti Mustula.

För att förse den muntra publiken med mat, dryck och kringarrangemang var det drygt 30 personer från KVBS som hjälpte till för att göra annandagsbandyn möjlig.

– Det är en av de största händelserna på året. Jag och fem till var här redan kvart i nio på morgonen och så fortsätter det ju även efteråt, med tanke på ungdomscupen, berättar Peter Öjdahl som serverat hamburgare i flera timmar tillsammans med Jonas Åkerström.

Ingemar Ernberg, som var ordförande i Värmbols bandyklubb mellan 1995 och 2000 och som bor i Stockholm i dag, var i samband med julfirandet på plats med sin dotter Karin Tourle med familj. Han imponerades av nivån på bandyspelet.

– Det var bra kvalitet, bättre än vad jag väntat mig. De har ett väldigt högt tempo om man jämför från när jag verkade inom bandyn här i staden, berättar han.

Vad tyckte spelarna och tränaren om matchen? Läs om detta HÄR.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!