Lisa Sund har varit anställd vid SOK (Sveriges olympiska kommitté) i Stockholm sedan 2010. Den 1 augusti sätter hon sig på ett flygplan till OS i Rio de Janeiro för att under drygt tre veckor arbeta så gott som dygnet runt.
– Det ska bli jättespännande av flera anledningar, jag har jobbat under tre OS, Vancouver, London och Sotji, men då har jag jobbat hemifrån Sverige och stöttat. Nu blir det första gången jag är på plats.
Vad ska du göra för något?
– Jag ska jobba med de olika specialförbundens observatörer och ta hand om och vägleda dem under OS, säger Lisa.
Blir det tid över att se några tävlingar som åskådare?
– Jag har hört av mina kollegor som varit med på tidigare OS att de har jobbat extremt mycket. Men om jag får önska så skulle jag hemskt gärna vilja se de svenska fotbollsdamerna, med Hedvig Lindahl i spetsen, när de möter Brasilien i Rio de Janeiro.
OS är det absolut största man kan uppleva som idrottare och ledare och till de här tävlingarna räknar man med att det blir över 10000 aktiva och nästan lika många ledare.
Brasilien har förekommit mycket i spalterna på senare tid för allvarligare saker är de olympiska spelen. Bland annat Zika-viruset och skandalen kring president Dilma Rousseff som ska ställas inför riksrätt.
– Vad det gäller zika-viruset är jag inte alls orolig. Det är farligast för gravida och fostren, och jag har inga planer på att bli gravid, det är avklarat och såvitt jag har förstått ska det inte vara någon fara för andra.
Men mygel, korruption, slavarbete och mutor följer alltid i spåren av en mångmiljardaffär som OS.
Har OS någon framtid?
– Ja, det tror jag absolut. När Thomas Bach tillträdde som president i IOK drog han igång ett jättearbete med Agenda 2020 där alla kunde komma med förslag på förbättringar. Transparens, öppenhet och grundvärdesfrågorna lyftes upp och alla människors lika värde betonades.
En viktig händelse under de här OS-tävlingarna är att några deltagare kommer att tävla under en gemensam OS-flagga. Folk som kommer från länder och platser som av olika anledningar inte finns eller räknas längre.
– Det tycker jag är en fin solidarisk handling som är helt i linje med den olympiska tanken.
Ska man inte lägga OS på en och samma plats och låta olika länder arrangera spelen där, istället för att bygga upp nya anläggningar som sedan bara står och förfaller?
– Den frågan ploppar upp då och då. Det finns fördelar och det finns nackdelar. Personligen ser jag det som positivt att Stockholm har lagt ett förslag om att vilja ha OS 2026. Det skulle vara positivt för Stockholm, eftersom det råder en brist på anläggningar och bostäder som skulle kunna byggas då.
Blir allting i Rio färdigt till 5 augusti?
– Jag pratade nyligen med generalsekreteraren i SOK, Gunilla Lindberg, som har lång erfarenhet av OS och hon sa utan att tveka att det kommer att bli klart! Så det känns lugnt, skrattar Lisa Sund.