O-ringen: ett äventyr i stor skala för Pedro

Det är tre månader sedan 34-årige Pedro Hernandez från Katrineholm testade orientering för första gången. Nu ska han tävla i en av världens största orienteringstävlingar, O-ringen.

Pedro Hernandez är redo för sina två etapper i O-ringen.

Pedro Hernandez är redo för sina två etapper i O-ringen.

Foto: Hilda Djupenstrom

Orientering2019-07-21 21:34

– Jag hade sett Hittaut-kartan och varit nyfiken på orientering i stort. Så när jag såg att Katrineholms OK arrangerade en intensivkurs bestämde jag mig för att testa, berättar Pedro Hernandez.

Sagt och gjort så begav han sig ut i skogen med kartan i hand. Han och familjen, frun Melissa och sönerna Lucas, 5, och Zacarias 3, testade att ta några av Hittaut-kontrollerna och på tisdagsträningarna kunde alla vara med. Därför fastnade han.

– Det är mysigt att göra det tillsammans, det blir som en skattjakt. För mig är det som ett äventyr, att veta att man klarar av att hitta rätt med hjälp av karta och kompass, säger Pedro.

Att familjen kan vara delaktig är en viktig pusselbit för honom, som jobbar med webdesign i Stockholm och pendlar.

Han är uppvuxen i Pasto i Colombia och bodde därefter i Japan. Nu har han bott i Sverige i 11 år.

– Orientering var aldrig något jag kom i kontakt med i Colombia eller i Japan. Jag var en riktig stadskille, vi campade aldrig eller var ute i naturen på samma sätt. Här i Sverige är det annorlunda och det är en härlig kontrast.

Tjusningen med orienteringen är inte bara att man behöver vara strategisk, utan det att man kommer ut i naturen.

– Det är häftigt med landskapen och det är skönt att springa när man har ett syfte, tidigare har jag spelat basket, volleyboll och fotboll. Men löpning i sig har inte varit min grej. Orienteringen ger något annat, säger han och fortsätter:

– Nu vågar vi oss mer ut i naturen, vi har så klart respekt för den, men när man fokuserar på kartan så försvinner rädslan för exempelvis skogen och djur lite.

Att han beslutade sig för att tävla i två etapper i O-ringen, nu på måndag och på tisdag, var på grund av upplevelsen.

– Jag vill testa, se var min nivå är och hur jag kan bli bättre. Klas Bringert peppade mig, det är många som deltar utan att köra på elitnivå. Det ska bli intressant att se hur en av världens största orienteringstävlingar ser ut inifrån.

Han är bara lite nervös över själva tävlingen.

– Det kommer säkert vara bra ordnat och mycket folk på plats om man skulle behöva hjälp. Jag är ingen tävlingsmänniska, men när jag gör något så vill jag vara så bra jag kan på det.

Från Katrineholms orienteringsklubb är 43 personer anmälda till olika etapper under O-ringen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!