"Några galningar ska inte få förstöra mitt liv"

För fyra år sedan misshandlades Rickard Andersson under en match. Nu gör 26-åringen comeback som domare. "De som misshandlade mig ska inte få förstöra mitt liv", säger Rickard Andersson.

16 april 2019 08:02

Det var under våren 2015 som fotbollsdomaren Rickard Andersson attackerades mitt under match.

Händelsen rubricerades som misshandel då spelaren påstods ha satt en armbåge i bröstet på Rickard Andersson samt riktat en spottloska mot honom.

Kort därefter berättade Rickard Andersson att han även fått ta emot hat på sociala medier och hot i sin telefon, men någon dom mot spelaren kunde aldrig fastställas då åklagaren inte tyckte att bevisningen räckte.

I stället valde domaren då, 23 år ung, att avsluta domarkarriären omedelbart.

– Det tog väldigt hårt på mig. Även hoten på sociala medier och när de började att ringa mig på min privata telefon. Det var väldigt tungt och jag fick väldigt dålig uppbackning från förbundet. Det tog lång tid, flera år, innan jag hämtade mig från det, säger Rickard Andersson.

Men nu – nästan fyra år senare – gör domaren comeback efter attacken.

– Jag har funderat länge och känner att det är dags att sätta ned min fot. Jag tycker inte att det är acceptabelt att några få galningar som misshandlade mig ska få förstöra mitt liv.

Har du tvivlat på att återvända?

– Ja, samtidigt som man fått tillbaka suget så har man tänkt: "Njae, ska man verkligen komma tillbaka och döma? Tänk om det händer igen?" Då får man tillbaka ångestkänslan som man hade efter misshandeln, men jag har resonerat med mig själv och känner mig redo igen. Jujst nu känns det bara kul att komma tillbaka.

Den 26-årige domaren har den senaste tiden stöttats av domarprofilerna Håkan Axén och Johan Lundström och ska inledningsvis vara föreningsdomare för att döma matcher för ungdomslag på pojksidan.

– Inom ett år hoppas jag vara tillbaka inom seniorfotbollen. Jag har saknat glädjen att få vara del av ett domarteam och på sikt, inom tre år, vill jag gärna vara med som assisterande domare i division 6 eller 7 igen.

Finns det något som skrämmer dig med tanke på allt som har hänt?

– Nej, ingenting. Jag har jobbat mycket med mig själv och den mentala hälsan senaste åren så jag känner mig trygg i att börja igen. Jag känner mig starkare än någonsin att börja döma igen.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Martin Tolén