Svenska cupen-tävlingen i mountainbikeorientering startar på grusplanen vid Stalls backe och banan slingrar sig sedan bort mot både Laggarhult och Forssjö. Ett tillstånd har också utfärdats av kommunen för att tillåta cykling på elljusspåren vid Stalls backe och Forssjö, vilket normalt sett är förbjudet.
– Det är framför allt under lördagen som extra många cyklister kommer att cykla på vägarna i Laggarhult. De kommer ha lite extra bråttom jämfört med vanliga cyklister som brukar cykla där, säger Arvid Sundkvist, från Katrineholms orienteringsklubb, som arrangerar tävlingen.
Arvid Sundkvist är kartritare och banläggare för tävlingen. Han uppmanar allmänheten som rör sig i områdena att vara extra uppmärksamma. Det väntas vara upp emot 170 cyklister ute på stigarna och elljusspåren samt vid bostadsområdet i Laggarhult på den östra sidan av Ringvägen under helgen. Inga vägar kommer att stängas av utan det gäller att samsas om ytorna.
– Trafikreglerna gäller för tävlande. Alla cyklister kommer också ha nummerlapp på styret, så det kommer synas.
Mountainbikeorientering, som kombinerar traditionell orientering och terrängcykling, har enligt Sundkvist växt stadigt som sport de senaste åren. I helgen arrangeras två tävlingar: en sprint på lördagen och en långdistans på söndagen.
Sundkvist förklarar att orienteringen i sig inte är alltför svår under tävlingarna, då deltagarna endast får cykla på stigar och vägar. Däremot kräver sporten en balans mellan att fatta snabba beslut och behålla överblick över kartan i full fart.
– Det ställer krav på att du håller koll på kartan och kan ta snabba beslut vid stigar och vägkorsningar, säger Sundkvist, som också påpekar att cyklingen ofta kan väga tyngre än orienteringen, där de som är vana cyklister ofta kan cykla ikapp eventuella navigeringsfel.
– Är du riktigt bra på att cykla kan du ta en omväg och ändå vara före, men är man bra på att orientera kan man hitta ett lite snävare vägval och komma först.
Sundkvist visar upp en tävlingskarta som han själv har ritat. Hans orienteringsbakgrund lyser igenom när han förklarar hur han har tänkt ut banan.
– Det gäller att hitta klurigheterna. Jag kommer mer från orienteringssidan än cyklingen, så jag tycker om att det finns olika vägval. Orienteringen i MTBO är inte så jättesvår, därför vill jag inte att det ska finnas en självklar väg till kontrollen, säger han och pekar på kartan.