Racingentusiast från Vingåker gör succé i Streetweek

Timo Helisten från Vingåker har tidigare bland annat kört rally och enduro, nu vann han en dragracing tävling med över 200 deltagare från hela Sverige.

Timo Helisten, vinnare av raceweek 2022

Timo Helisten, vinnare av raceweek 2022

Foto: Timo Helisten

Motorsport2022-07-22 18:00

Redan förra året var Timo Helisten med i dragrace-tävlingen Streetweek, då utan någon större framgång, det skulle komma att ändras i denna årets upplaga. 

– Förra året gick bilen sönder efter tre mil så det var en kort tävling. Jag har sedan dess byggt om bilen helt. Det var första gången jag gjorde en riktig satsning, berättar Helisten.

Tävlingen gick av stapeln för femte gången och får enligt Helisten en allt större popularitet. Tävlingen tillåter 200 deltagare och pågår över sex dagar på fem olika banor. Den första deltävlingen kördes i Norrköping Bråvalla den 11 juli och det fortsatte sedan med tävlingar i Dala-Järna, Färila, Tallhed och Linde för att sedan avslutas med målgång tillbaka i Norrköping. Tävlingarna körs på tid och vinnaren av hela Street Week blir den som har den bästa tiden i snitt efter alla tävlingar.

En viktig del av tävlingen är att bilen måste köras självmant från en tävlingsbana till nästa mellan de olika racen. 

– Själva racet är inte det tuffaste, det är att köra 35 mil varje dag mellan tävlingarna. Det är 70 grader i bilen och man får knappt någon sömn innan nästa tävling ska köras.

Att Helisten lyckades vinna tävlingen ser han mer som en bonus och var inget han hade räknat med på förhand.

– Var nog ingen som trodde att jag skulle klara tävlingen med bilen då den är så ombyggd. Det var en bedrift att bara komma runt med bilen och klara sig till varje tävling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!