Livet kommer och går – kärleken till sporten består

Veteranbilar varvat med vrålåk på kortege genom stan, familjerally och utställningar. På lördag dundrar Katrineholms motorklubb igång sitt officiella 100-årsfirande där kärleken till motorsporten fortsätter att gå i arv.

Under den senaste månaden har Katrineholms motorklubb haft en jubileumsutställning på biblioteket. På bilden ses den framlidne Anders "Munken" Jansson, en KMK-förare som skördade framgångar på 80 och 90-talet. Han åkte mycket SM-tävlingar och svenska rallyt några gånger och beskrivs som en mycket snabb förare.

Under den senaste månaden har Katrineholms motorklubb haft en jubileumsutställning på biblioteket. På bilden ses den framlidne Anders "Munken" Jansson, en KMK-förare som skördade framgångar på 80 och 90-talet. Han åkte mycket SM-tävlingar och svenska rallyt några gånger och beskrivs som en mycket snabb förare.

Foto: Katrineholms motorklubb

Motorsport2024-04-25 20:50

Den 23 april 1924 föddes Katrineholms motorklubb. Första världskriget hade tagit slut och levnadsstandarden i Sverige började bli bättre även om det fortfarande var ovanligt att hushållen hade elektricitet och kylskåp. Motorsporten låg än i sin linda och bilen hade inte hunnit ta en självklar plats i samhället. Det hade vid denna tid arrangerats ett fåtal rallyn i Sverige. Den max tillåtna hastigheten var 30 kilometer per timme, för att inte skrämma hästar och andra trafikanter.

undefined
1992. Ett rallyteam med bara tjejer tävlade med en SAAB 99 i långlopp under namnet ”Team AF-Tjejerna på Mantorp.
undefined
Året är 1976 och fyra förare har fångats på bild.

Vi spolar fram tiden till den 27 april 2024. Under lördagen kommer Katrineholms motorklubb vara i full gång med ett hejdundrande 100-årsfirande. Vrålåk och veteranbilar ska samsas på Köpmangatan innan bilkortegens mysiga muller ekar mellan byggnaderna för att sedan landa på utställningsplatsen vid Stora Djulö herrgård. Även här kommer resan gå i sakta mak, även om det inte finns speciellt många hästekipage på Katrineholms gator längre.

– På Köpmangatan kommer vi ställa upp både äldre bilar och nyare rallybilar. Man får såklart provsitta, titta på motorer och prata rent allmänt. Det blir en win-win att Gröna kulle runt arrangeras samtidigt. Loppet kommer gå förbi oss, berättar Leif Fredriksson, från Katrineholms motorklubb.

undefined
Alfred Grindberg, från Katrineholm, sladdade hem titeln som skandinavisk mästare i drifting på Mantorp park under hösten 2023.
undefined
KMK:s Alexander Boström tävlar också i drifting.

Vid Djulö kommer utställningen att utökas.

– Då tillkommer bilar som inte får köras på allmän väg. Typ som driftingbilar och gokartar som körs dit på släp, fortsätter Fredriksson.

Besökare har all anledning att ta sin egen bil ner till Djulö. Därifrån går nämligen startskottet på familjerallyt – en motorburen tipspromenad på tre mil som motorklubben arrangerar.

– Man får en karta som man följer och slingan går mot Valla där man också kommer få göra ett manöverprov med lite olika roliga utmaningar vid Valla gokartbana, säger Leif Fredriksson och lägger skrattande till:

– Det är inte snabbast som vinner utan det är poängräkning som gäller, som i en traditionell tipspromenad.

undefined
Här ses ett tidningsurklipp där Claes-Håkan Hess berättar om sitt 18 år långa ordförandeskap. Eldsjälen "Kacke", eller "Mr Karting" som han kallades, avled i december 2023.
undefined
Claes-Håkan Hess var med och byggde kartingbanan i Valla 1972 och förärades Guldratten av Svenska bilsportförbundet för sina insatser för sporten.

Senare på lördagskvällen firar klubben sin 100 år långa historia på Safiren. Leif Fredriksson har varit med i klubben sedan han var 13 år gammal.

– Det är 50 år nu. Jag åkte min första rallytävling 1977. Det är roligt att man fått vara med hela vägen och följa hur allt utvecklats. När jag började var priserna mer humana, nu är det en väldigt dyr hobby och man klarar sig nästan inte utan sponsorer om man vill ta sig långt, säger han.

undefined
Leif Fredriksson och Crister Nystrand vid Ericsbergs slott, där den uppskattade Slottssprinten går varje år.
undefined
Leif Fredriksson i ett tidningsurklipp från Folket 1986.
undefined
Madicken Swärdh kör i pappa Leif Fredrikssons rallyspår och jagar SM-medaljer. "Det är jättekul att vi får dela det här intresset", säger Leif Fredriksson.

Men en väg in i sporten kan vara folkrace eller att köra gokart, menar Leif Fredriksson.

– Mille och Dante Johansson har ju börjat med gokart och tagit sig vidare. Det är enormt imponerande. Mille Johansson är ju en världsförare nu. Det är häftigt för vår lilla klubb, säger han.

undefined
Mille Johansson har kört sig rakt in bland juniorvärldseliten. Han vann svenska rallyt i Umeå i början av året och satsar nu på att ta hem junior-EM.
undefined
Dante Johansson blev mästare i Aquila fomel 1000 förra året.
undefined
Dante Johansson, lillebror till Mille Johansson, klättrar också uppåt i sin karriär. Allting började med att köra gokart.

Festligheterna på Safiren är en intern tillställning där klubben också kommer att sätta upp jubileumsutställningen som kunnat beskådas på biblioteket under den senaste månaden. Klubbens historia har berättats genom medlemmarnas privata bilder och tidningsurklipp. Nostalgiska återblickar till isracing på Skogsborgsområdet på 1950-talet varvas med hyllningar till både eldsjälar som lämnat oss i stor saknad och förare som nu är mitt i uppbyggnaden av sina karriärer. Historiens vingslag möter en modern tid där engagemanget och kärleken till motorsporten knyter samman alltihop under jubileumskvällen.

– Det blir mat, dryck, dans och mingel. Så som en fest ska vara, säger Leif Fredriksson och skrattar hjärtligt.

undefined
På 1950-talet arrangerades racing på Skogsborgsområdet.
undefined
Kontorsarbete utförs av en kvinna i Katrineholms motorklubb.
undefined
Presentation av KMK:s förare i tidningen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!