Anton, 12, är redo för VM-debuten

12-årige Anton Isaksson från Katrineholm gasar på i full fart. Han är uttagen till junior-VM i motocross i Italien och två veckor senare kör han EM-finalen i Tjeckien.

Foto: Hilda Djupenstrom

Motocross2019-07-11 08:35

Motocrossföraren från Katrineholm, som tävlar för Linköpings MS, fick förra året dispens att delta på EM trots att han var underårig. I år krävs ingen dispens och istället har Anton Isaksson fått avancera. I början av juni fick han beskedet om att han, som enda svensk 12-åring och förare i 65-kubiksklassen, blivit uttagen till att representera Sverige på junior-VM i Pietramurata, Italien.

– Vi hade ju frågat lite innan, men inte fått ett klart ja. Så sen en dag sa mamma grattis Anton, du ska köra VM. Jag hade lite räknat med att jag skulle få köra, men när man väl fick veta säkert så blev jag jätteglad, berättar Anton Isaksson.

Anton har redan hunnit avverka kvaltävlingar till EM, USM och andra tävlingar i Sverige den här säsongen. Dessutom tilldelades han i Tyskland ett fair-play-pris för att ha stannat till och hjälpt en annan förare och därmed minskat sina egna chanser för en bra placering vid en av tävlingarna.

Hur annorlunda VM-tävlingen blir gentemot EM och de andra tävlingar som Anton har erfarenhet av, vet han inte.

– Det känns jättekul och spännande, VM har jag aldrig kört så det känns coolt. Det är stort och lär bli lite annorlunda. Jag tror att det kommer vara svårare motstånd, säger han.

Han åker dit med målsättningen att komma så långt som möjligt – och verkligen ta in upplevelsen.

– Jag tror att det kommer gå bra. Jag har ett mål, jag vill inte åka på ett VM och bara hoppas på att det ska gå bra utan jag tänker verkligen kämpa. Det är ändå VM, säger han.

Anton har suttit på crossen sedan han var 3,5 år och i dagsläget får han till mellan två och fem träningar i veckan med motorcykeln. Utöver det tränar han både kondition och styrketräning.

– Konditionen är viktig, då kan jag köra hårdare, säger Anton.

Han förväntar sig att få lära sig mycket nytt och ser fram emot att ha erfarenhet från ett världsmästerskap i bagaget. Någon större press känner han inte av än.

– Jag brukar bli lite nervös innan, men det ska man ju vara. Då vet man att det betyder något.

Att nå världsmästerskapsnivå var ett stort mål, men vad som händer sedan är inte ännu utstakat. Att han i så ung ålder redan nått så långt, är inget som han själv reflekterar särskilt mycket över.

– Jag har inte tänkt så mycket på framtiden, jag tar det som det kommer. Jag tycker det är roligt, säger Anton Isaksson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!