Deltagarna får rejäl fart på pulsen, men det i den takten var och en tycker är lämpligt.
Just i Julita GoIF har man två pass i veckan när det gäller den här typen av så kallad funktionell träning. Ett lite lättare pass och ett lite tuffare för den som fått upp flåset några snäpp.
– På måndagar kommer mest nybörjare och motionärer och då har vi lite lägre nivå. På torsdagar är det inte så många och då lägger vi upp ribban lite högre. Många av dem som är här i kväll har börjat på måndagar och går nu vidare genom att även köra torsdagar. Det är längre intervaller och tuffare belastning i kväll, säger Daniel Eriksson som är ansvarig för träningen.
Han kallar den här typen av träning för funktionell.
– Det handlar om att göra
rörelse som du utför i vardagen. Oavsett om du ska springa eller gräva i landet har du nytta av den här typen av träning.
Innan träningen drar igång har gruppen en gedigen uppvärmning.
– Ju längre uppvärmningen går desto mer kommer hjärtat igång och förbereder sig för vad som komma skall.
Passet är uppdelat i tre moment: Hög intensiv konditionsträning för hjärtat, lite tyngre styrketräning och balansövningar.
– Vi stärker bland annat upp hållningsmusklerna i mage, rygg och skuldror i vissa rörelser. Vi har även med de klassiska järnkloten, så kallade kettlebells, och det är ett enkelt sätt att få med hela kroppen, säger Eriksson.
Även om det är hård och tuff träning skonas leder och knän.
– Det är väldigt lite hopp och studsande, många har dåliga fotleder, knän och höfter och vi vill visa att de går att få bra konditionsträning utan att utsätta leder för onödig belastning.
När man har kört den här typen av träning ett tag känner man ganska snabbt att hela kroppen stärks.
– Har man haft problem med axel och skuldror så slipper du smärtan efter ett tag mycket tack vare en ökad blodgenomströmning. Sedan får du mera ork och blir piggare och gladare.
– I slutändan får man också blodad tand för man ser att man blir mycket starkare. Och då kan många tänka, vad ska jag göra nu? Helt plötsligt har de anmält sig till ett motionslopp som de kanske inte ens tänkt på tidigare.
Även det mentala får sig en skjuts framåt och det funktionella sättet att träna gör att du tror att du klarar av mer än vad du tror. Daniel Eriksson tar en av deltagarna som exempel:
– Anki där borta är 62 år och hade aldrig tränat någon gång tidigare i hela sitt liv. Hon började här lite smått och för två år sedan gjorde hon en tjejklassiker.
Den här typen av träning fungerar som ett ypperligt komplement till cykling, löpning eller skidåkning.
– Framförallt minskar man skaderisken oerhört. Den största framgångsfaktorn för att bli bra, oavsett idrott, är ju att hålla sig frisk så att man får till regelbunden träning. Som skidåkare exempelvis måste du ha stabiliserande muskler i magen för att inte få ont i ryggen.
Men det går också att enbart träna funktionellt.
– För allmänhälsan får du med alla moment här. Det som man också kan komplettera med är mer lågintensiv träning som yoga och rörlighetsträning. Men det kan vi inte få med här för då skulle vi behöva hålla på i över två timmar.