Träna efter årsskiftet – rådet bakom lyckat nyårslöfte

Att börja träna är ett återkommande nyårslöften vi slänger ur oss. Tidningen har fått svar om hur man håller sitt nyårslöfte och vad man ska göra när det är som tyngst.

Träning och nyårslöfte: Daniel Eriksson, Anna Norling och Ewa Lindström.

Träning och nyårslöfte: Daniel Eriksson, Anna Norling och Ewa Lindström.

Foto: Joachim Sorbe / Carina Ekdahl / Elin Elander / Bildbyrån / TT

Motion & hälsa2024-01-02 19:01

– Många gillar "nystart". Egentligen skulle vi kunna starta "på nytt" vilken dag som helst men alla människor fungerar inte så utan vi behöver ha just "den" dagen, säger Anna Norling, platschef på STC i Katrineholm.

Enligt en undersökning från Verian (tidigare Kantar Public) handlar mer än hälften av de nyårslöften som ges på nyårsnatten om att börja träna. Men bara en av tio håller vad de lovat, enligt samma undersökning. 

Ett vanligt misstag många gör är att välja ett alldeles för svårt nyårslöfte som inte går att klara av.

– Man går oftast in för tufft och börjar där man slutade senast när man var vältränad. Många tror att man kan gå på samma vikter som tidigare och att man har en "grundkondition", men det finns inget som styrker det. Börja i stället lite lättare och enklare, säger Ewa Lindström, verksamhetschef på Friskis och svettis.

När tidningen pratar med några av gymmen runt om Katrineholm kommer samma misstag på tal.

– Går du in hårt i början kan det såklart kännas som att du misslyckats vid ett uppehåll och det tycker jag är onödigt. Har du träning som nyårslöfte är ett tips att sätta delmål, öka successivt och ge dig själv chansen att lyckas över tid, säger Christoffer Jangentorp, regional manager, på Actic Katrineholm och Vingåker.

– Väldigt många sätter alldeles för höga mål och har inte någon strategi för hur de ska agera när den första inspirationen börjar minska. Motivation och inspiration är en färskvara. När livspusslets alla utmaningar dyker upp så gäller det att ha bra rutiner och strategier för att lyckas hålla i sina goda vanor, säger Daniel Eriksson, på DE hälsa i Julita.

Flera av gymmen ser en fallande kurva tidigt under våren – när många tappar motivation och väljer att sluta med sin träning.

– Vi ser en nedtrappning i statistiken runt februari och mars då många går ut för hårt, inte planerar in sin träning, prioriterar annat än sig själv och sin träning. Då ser vi att de som utför gruppträning stannar längre än de som endast kör gym, säger Anna Norling.

På Actic sker fallet lite senare.

– Det är först i april när solen börjar titta fram som fler tar sin träning utomhus, det är också då vi börjar anpassa vårt utbud för att tillmötesgå detta med fler utomhuspass, säger Christoffer Jangentorp.

Två snabba:

Hur många nya gymkort säljer ni runt nyår? 

DE hälsa: Det är enormt stor skillnad. Det är inte någon enskild månad som ens kommer i närheten. Vi har cirka 150 medlemmar och runt 75 stycken nya träningskort tecknas runt nyår.

Actic: Generellt sett får vi en större ökning av nya medlemmar i början på året.

STC: Runt nyår säljer vi mellan 200 till 400 nya kort.

Friskis och svettis: Vi har 2 100 medlemmar i år och runt 700 nya i januari.

Hur lång tid tar det att etablera en hållbar vana? 

DE hälsa: Det är väldigt individuellt, men för de allra flesta krävs ett år för att säga att det är en hållbar vana. För då har man troligtvis hunnit utsätta sig för diverse olika utmaningar som sjukdomar, stress, semester och övertid på jobbet.

Actic: Enligt undersökningar vi tagit del av tar det mellan 8-12 veckor. 

STC: Det tar tid att få en vana att fästa sig. På vissa går det snabbare än för andra. Jag tror dock att man måste låta det ta tid och att våga prova på något nytt eller ha en träningskompis, så att man kan pusha varandra.

Friskis och svettis: Ett halvår minst för att etablera en vana och träna minst två gånger i veckan.

Undersökningen Verian

1 042 intervjuer bland allmänheten 18-79 år i Sverige mellan 21 november och 23 november 2023.

Enligt undersökningen svarar Tre av tio svenskar att de varje år ger nyårslöften eller att det händer att de gör det. En av tio uppger att de brukar hålla sina nyårslöften. Män uppger i högre grad (15%) än kvinnor (8%) att de alltid håller sina nyårslöften.

Över hälften svarar att de brukar ge nyårslöften om träning (56%). Personer i åldern 18–29 år svarar i högre grad än resterande åldersgrupper att de brukar ha: att lära sig något nytt som nyårslöfte (50 procent uppger det).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!