Mer spontan idrott i Valla med ny park

Lagom till 100-årsfirandet av Valla IF planeras det första spadtaget för en ny allaktivitetspark tas. ”Vi tänkte på hur verksamheten kommer att se ut de kommande 100 åren”, säger Mathias Fredriksson, kassör i föreningen.

2 augusti 2019 06:02

Det är med hela ortens intressen i åtanke som Mathias Fredriksson, Jonas Nilsson från Sörmlandsidrotten och företaget Unisport har tagit fram den ritning som troligtvis kommer att börja förverkligas i samband med att Valla IF firar 100 år i slutet av augusti.

– Vi funderade på hur vi skulle kunna utveckla verksamheten för framtiden och slängde ut frågan till både medlemmar och Vallabor. Tillbaka kom massor av förslag och utefter dessa började vi skissa på en allaktivitetspark, säger Mathias Fredriksson.

Det är området som i dagsläget är en grusplan vid Valla idrottsplats som är tänkt att bli en multiarena. Initiala bitar som en skejtingpark och en bana för cykling, har fallit bort, men parken är tänkt att möjliggöra allt ifrån spontanidrott till elitidrott i alla åldrar.

– Vi vill kunna engagera alla från 1 år till 101 år. Därför är parken också familje-, miljö- och funktionsanpassad. Det finns inga dolda vinklar, så vill man springa på löparbanan så kommer man att kunna se sitt barn leka utan problem, säger Fredriksson.

Två idrottsplaner med konstgräs ska möjliggöra basket, volleyboll, fotboll, tennis och fler bollsporter. Föreningen räknar med att hålla en del av sina träningar på fotbollsplanen som ska vara anpassad för femmannaspel. Men parken ska vara öppen för alla.

Prislappen på allaktivitetsparken är beräknad att bli 3,8 miljoner kronor, pengar som föreningen söker i bidragsform från Allmänna arvsfonden och Jordbruksverkets leaderprojekt.

– Vi uppfyller alla krav för att beviljas bidragen och dialogen har varit god. Så vi ser positivt på att det kommer att bli av. För att få råd med till exempel bygglov och andra bitar som behöver ordnas innan vi kan få bidragslöfte, har medlemmar ur Valla IF tillsammans samlat ihop 25 000 kronor, säger Fredriksson.

Han själv är uppvuxen i Valla, spelade i A-laget som ung, har varit kassör i klubben i fem år – och så leder han ett av fotbollslagen.

– Det känns som att en sådan här satsning kan bli positiv för orten i stort. Så när vi har vår familjedag, passar vi på att ta första spadtaget för allaktivitetsparken, säger Mathias som idag bor i Katrineholm – på Vallavägen.

Förhoppningen är att parken ska stå klar 31 mars 2020.

– Det har varit jätteroligt att se en sådan här idé ta form. Feedbacken har varit positiv, säger Fredriksson.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Hilda Djupenström