Matchhjälten efter Lindens triumf: "Det roligaste hittills i min karriär"

När det verkligen gällde tog Linden fram storspelet.

Det var en fröjd att se hur effektivt Trångsund mer eller mindre utklassades i sista kvalomgången.

Siffrorna stannade vid 4-0 men det var trepoängaren som räknades, gav serieseger och plats i Hockeyettan för första gången på tio år.

3 april 2019 23:21

– Jag är imponerad och oerhört nöjd. Det här skissade vi upp i höstas och till sist blev ju drömmen sann.

I det öronbedövande jublet i omklädningsrummet var det svårt att urskilja tränaren Joakim Lundholms ord. Men i en liten vrå gick det lättare och då konstaterade också "Jocke" belåtet att det för hans del handlade om fjärde lyckade kvalet.

– Jag börjar få rutin men det här var roligare. Förut har jag bara kvalat med Surahammar för att inte åka ur.

I Stortorpshallen bjöd Linden ett stort antal tillresta fans på stundtals charmant ishockey, en lagprestation där det inte fanns någon svag länk.

Med rätt inställning, fart och en närmast osannolik intensitet manövrerades hemmalaget ut.

Efter en mållös förstaperiod spräcktes målnollan redan efter 19 sekunder i andra. Christian Axelsson serverades en "lyxmacka" av Johan Cederberg och avlutade femstjärnigt i friläge.

Mindre än fyra minuter senare ökade han lika effektivt till 0–2.

– Härligt att kunna få bidra. Jag har inte varit riktigt tillfreds med målfabrikationen tidigare i kvalserien.

Lånet från Gripen har etablerat sig med eftertryck och kan mycket väl tänka sig att i förlängningen fortsätta i Linden.

– Vi får ta en diskussion. Det här var i alla fall det roligaste hittills i min karriär och jag kom in i en fantastisk grupp. Men jag har ju också rötterna i Nyköping, förklarade en något kluven 26-åring.

Efter 12.43 i mittronden var det dags för lagkompisen, både I Gripen och Linden, Simon Rodling, att slå till. Han fick fritt efter ett långpass från Backholm i egen zon och avslutade med ackuratess. Därmed tog han också hem både skytte- och poängliga.

Backholm fixade alltså sedan slutresultatet i tom kasse när knappt fyra minuter återstod.

Det fanns många överlyckliga spelare hos kvalvinnarna. Kanske allra gladast målvakten Anders Olsson som fick hålla sin första nolla i Liden och den andra totalt i A-lagssammanhang.

– Ingen vanlig onsdagskväll precis. Den blir svår att glömma och jag hoppas få fortsätta i höst. Stämningen i det här gänget är oslagbar.

Röster runt rinken

"Den här framgången var hela laget värt. En sådan sammanhållning, en sådan inställning, ett oerhört jobb som gav resultat". (Sportrådets huvudansvarige Christer Cedeberg var rörd, nästan till tårar).

"Nu ska vi fira ordentligt på krog i Eskilstuna på lördag. Sedan är det dags att se framåt. Jag hoppas att vi får behålla gruppen som grund, lånespelarna inräknade". (Christer Cedeberg igen som erkände att han var stenklar på avancemang och hade preliminärbokat restaurangen!)

"Det var stort när min dotter föddes men det här minst lika roligt. I sportslig väg slår det ut allt jag upplevt tidigare". (Assisterande tränaren Gustav Smedberg sedan han pustat ut).

"Om vi förlorat för att jag inte lyckades göra mål på alla chanser hade jag inte kunnat sova på flera nätter. Nu bara njuter jag". (Joonas Ruotsaari var en av banans bästa men lyckades alltså inte få puckusclingen i nät).

"Men jag är väldigt nöjd med min målvaktsräddning. Men så har jag ju erfarenhet från Assyriska där jag stod ett antal matcher som junior". (Joonas på nytt. Han kastade sig handlöst i vägen för ett skott mot tom bur vid ställningen 0-2 och parerade med bröstkorgen).

"Min bästa match? Ja, det var nog. Inte så svårt när hela laget ger allt. Synd bara att det roliga nu är slut när man hittat toppformen". (Skämtade backbjässen Andréas Sollén efter starkaste insatsen under hela säsongen).

"Kul att placera sig i skytteligan. Tre i kvalet är inte så illa för en back. Det här dock det enklaste, det fanns ju ingen i vägen". (Inlånade försvararen Martin Backholm som skickade in 4-0 i tom kasse och säkert gärna vill följa med upp en division).

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!