– Vi har byggt den här för att vi tycker att det är viktigt att barn rör på sig, säger Anneli Hedberg, ordförande i service- och tekniknämnden, innan hon klipper bandet tillsammans med ett av barnen från förskolan Backa.
Barnen är inbjudna för att testa banan, och de verkar inte behöva övertalas. En efter en kastar de sig ut i träbanan som slingrar sig runt i ett skuggat område i skogsbrynet mellan bilparkeringen och Djulöbadet. Vid sidan av hörs idel hejarop från en peppad barnaskara. Drygt ett tjugotal står i kö och väntar på sin tur.
Simon Nordin, arbetsledare på service- och teknikförvaltningen, har varit med och planerat banan. Han berättar att det mesta av virket de har använt är återvunnet från olika projekt, som till exempel avverkningar på grund av granbarkborre.
– Det är träd som är nedtagna av olika anledningar som vi har sparat till vårt sågverk. Man kan säga att ungefär 80 procent är vårt eget virke. Sen har vi byggt allting själva. Det är ju ett lite roligare projekt än att bygga en bänk.
Hur har ni tänkt med säkerheten, med tanke på att det är en bana för barn?
– Vi har max 60 centimeter fallhöjd och då behöver man egentligen inget särskilt underlag, men vi har ändå lagt träflis under. Sen valde vi den här platsen för att den var bra från början: det var inga stenar i marken och det är naturlig skugga.