Visioner är en förutsättning för utveckling. Så visst var det ett bra initiativ att anlita landskapsarkitekten Marie Oldfeldt för att få en framtidsbild av Sportcentrum i Katrineholm.
Mer oroväckande är hur hennes idéer tagits emot. Fort och fel är en första reaktion som dessutom innebär ett onödigt slöseri av skattepengar.
Av alla idéer som Marie Oldfeldt presenterade 2005 (mer om det på tisdag) är det, hittills, bara en som blivit verklighet. Dessutom är det den enda hon inte gick vidare med. Frågan om en bandyhall var het, men för känslig sommaren för fem år sedan. Men nu står den där, isarenan som politikerna så nogsamt kallar den. Definitivt inte bandyhall.
Andra projekt har påbörjats men fallit. Den enda gemensamma nämnaren de har hittills är att de inte genomförts. Däremot har de kostat pengar. Skattepengar som betalats för ingenting.
Exemplen är flera. Som projekteringen av en utbyggnad på drygt 4 000 kvadratmeter i Duveholmshallen. För drygt 155 miljoner skulle det byggas löparbanor och friidrottshall. Det bidde en tummetott.
Idrottens hus var ännu närmare första spadtaget. Då fanns det en färdig ritning som alla föreningar med verksamhet på Backavallen fått vara delaktiga i. Då planerades en tvåvåningsbyggnad med omklädningsrum och vaktmästeri på bottenplan och föreningslokaler på andra våningen.
Det 32-miljonersprojektet lades på is. Men det återanvändes inte när det nu planeras för en ny omklädnings- och vaktmästarbyggnad intill nya isarenan. Det hade varit så enkelt att bara skala bort övervåningen och ta tillvara de övriga ytorna som alla föreningarna varit med och tyckt till om.
I stället anlitades en ny arkitektfirma att fram en ny ritning över 970 kvadratmeter.
För några år sedan fick Marie Oldfeldt uppdraget att rita på en hinderbana. Hon levererade en förslag och fick förstås betalt för det. Men när den byggdes i höstas var det inte hennes ritning som användas.
Det finns en mall om att sex procent av byggkostnaden är projekteringskostnad. Med den normen kostade det en hygglig slant att skissa på en friidrottshall. Med samma matematik kostade Idrottens hus 1,8 miljoner – och den nya omklädningsbyggnaden för 39,3 miljoner ytterligare drygt två miljoner kronor.
– Den nya servicebyggnaden har fått en summa pengar att förhålla sig till, det finns inget extra anslag, försvarar sig service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S).
Må så vara, men om den förra ritningen använts hade den nya servicebyggnaden förmodligen kunnat bli sisådär två miljoner billigare ...