"Jag är inte smartare än en förstaklassare"

Läxförhöret var ”årskurs 1 matematik” med frågan ”hur många enplansvillor på 120 kvadratmeter får plats i en ishall som är 110 meter lång, 65 meter bred och 17 meter i nockhöjd?”

Uträkningen som visar att det omöjligt får plats 550 enplansvillor i ishallen som byggs vid Backavallen.

Uträkningen som visar att det omöjligt får plats 550 enplansvillor i ishallen som byggs vid Backavallen.

Foto: Ing-Marie Panzar

Krönika2020-05-08 11:17
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är en krånglig ekvation. Håkan Stenström, som är samhällsbyggnadsförvaltningens projektledare för ishallsbygget på Backavallen, valde att kopiera svaret.

– Vi var på studiebesök i Söderhamn där man nyligen byggt en hall med identiskt samma mått som Katrineholms hall får. Där fanns informationstavlor om att hallen volymmässigt motsvarar 557 villor. Jag kontrollräknade inte utan plankade dem och avrundade till 550, säger han.

Själv valde jag att kika på Håkan Stenströms svar, i samband med presskonferensen tidigare i veckan då första gaveln rests. Det blev också KK:s rubrik om bygget.

Matematikläraren Ing-Marie Panzar såg dock direkt när hon läste tidningen att det fanns en hund begraven i siffran.

– Mina elever i årskurs 1 på Lindengymnasiets yrkeskurser jobbar just nu med rimlighetsuppfattningar och jag tyckte det här var en perfekt uppgift för dem att räkna på, säger Ing-Marie Panzar.

Hon gjorde det i två klasser. Båda kom fram till att nockhöjden på Katrineholms enplansvillor är lägre än 1,7 meter om hallens mått stämmer. 

– En mer rimlig nockhöjd på villorna borde vara fyra meter. I så fall får det bara plats knappt 240 enplansvillor på vardera 120 kvadratmeter i ishallen, säger Ing-Marie Panzar.

Så trots att jag gick nio år i grundskolan, därefter treårigt gymnasium – ekonomiska linjen dessutom – och tycker att jag är ganska duktig på huvudräkning är det bara att erkänna: Jag är inte smartare än en förstaklassare.