Fest? Nej, snarare ett lotteri

OS i Kina är igång. Önskar jag kunde skriva äntligen och nu blir det fest ett par veckor. Tyvärr är känslan en annan. Spelen liknar mest ett lotteri. Med lite flax får du tävla. Har du otur sätts du i karantän.

På flygplatsen I Peking bär all personal skyddsutrustning från topp till tå.

På flygplatsen I Peking bär all personal skyddsutrustning från topp till tå.

Foto: Andreas Hillergren/TT

Krönika2022-02-04 11:41
Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under fredagen startade OS på riktigt även om det varit igång så smått sedan i onsdags.

Redan kan vi konstatera att smittan slagit till rejält.

Tydligen har Kina känsligare apparater när man testas för covid-19. Det har åtskilliga idrottare, ledare och mediarepresentanter fått erfara. Negativa test hemma har plötsligt blivit positiva efter landning i Peking.

Länder som Norge har drabbats hårt. När skidtävlingarna startar under lördagen får tydligen Norge, som är världens vassaste skidnation, inte ens ihop full trupp när skiathlonloppet för damer avgörs.

Trist förstås och pandemin kommer under hela spelen att kasta sin skugga över tävlingarna.

Vem kommer till start?

Vem har smittats i sista stund och testat positivt?

Jag kan bara föreställa mig hur oroliga alla tävlande måste vara varje dag. Klarar man testet eller bär det av till karantän?

Allt det här plus att det dessutom är en diktatur som Kina som arrangerar gör att den där glädjen åtminstone jag känt inför ett OS inte infinner sig.

undefined
Nils van der Poel är superfavorit på 5 000 meter och 10 000 meter.

Kanske ändrar det sig lite under spelens gång.

Hoppas i alla fall det.

Sverige har ju massor av medaljchanser på plats även om vi blev snuvade på det i mitt tycke roligaste. Snackar förstås om hockeyn för herrar där många sett fram mot att världens bästa spelare skulle göra upp.

Så blev det inte eftersom NHL satte stopp för deltagande på grund av skenande smittspridning i USA och Kanada.

Nu blir det en annan typ av turnering där Sverige inte är någon av favoriterna. Vilket i och för sig kan vara bra. Svenskar brukar trivas med att slå ur underläge.

Redan den här första helgen finns flera goda medaljchanser. Den största får vi se under söndagsförmiddagen svensk tid, om han inte testat positivt förstås. Skrinnaren Nils van der Poel är en av OS absolut största favoriter. Går allt som förväntat tar han guld på 5 000 meter i helgen. Sedan blir det ny seger 11 februari då han kör 10 000. van der Poul har dessutom världsrekordet på båda distanserna.

undefined
Sandra Näslund har vunnit nio av tio tävlingar i vinter och är skyhög favorit i skicross.

Sveriges olympiska kommitté har som mål att det här ska bli de bästa spelen någonsin. 21 svenska medaljer är målet. Och varför inte? Det kryllar ju faktiskt av storstjärnor i mängder av grenar som skidskytte, skidor, curling, snowboard och skicross. I den sistnämnda grenen är Sandra Näslund nästan lika stor favorit som Nils van der Poel.

Per Gillberg
Per Gillberg