Hästintresset har hon alltid haft. Men ryggskadan efter vattenskidåkning för tolv år sedan tvingade Lena att byta gren, från hoppning till sportkörning.
– Det gick rätt bra i hoppning men jag var aldrig uppe i några högre klasser, säger Lena.
Framgångarna har i stället kommit i sportkörning, som kusk på en vagn bakom hästen. Det har blivit två silver och två brons på SM, två lagsilver på NM och nu ska hon göra sin andra VM-start.
– Jag var med i Österrike för fyra år sedan och blev 28:a av 75 startande.
Den här gången är förhoppningarna högre för den 51-åriga undersköterskan som bor i Ingvaldstorp mellan Vingåker och Odensbacken.
– Först och främst ska jag ha en fräsch häst med mig hem efter tävlingarna. Har vi sedan nått topp 10 i någon av de tre disciplinerna, helst alla, är det ännu bättre, säger Lena.
Vanligtvis tävlar hon med sin man Peter Lund som groom. Men till VM kör hon ihop med Anna Lindner från Marsjö.
– Vi har tävlat ihop tidigare och då har det gått bra, säger Lena om sin "hjälpkusk" på vagnen.
Men det räcker inte att bara kusk och groom fungerar ihop. Det gäller att få hela ekipaget att göra det. Lena har två hästar i stallet, båda holländska halvblod med samma pappa, 16-åriga Zatijn och Joop JB, 6 år.
– Unghästen Joop får vara kvar hemma. Jag tar med mig Zatijn, säger Lena.
Sportkörning består av tre grenar och inleds med dressyrprogrammets 30 olika moment, fortsätter med maraton och avslutas med precisionskörning.
– Maraton, den fartfyllda hinderbanan, tycker jag är roligast med det är precisionskörningen som brukar gå bäst, säger Lena.
Zatijn däremot verkar gilla alla disciplinerna lika bra.
– Om han vill, tillägger Lena.
– Han gillar att visa upp sig, så det är kul att vi får tävla inför 5 000 åskådare, men han kan också bli lite beväm.
I Sverige är sportkörning fortfarande en ganska liten sport. Internationellt är den desto större. Senast Sverige tog medalj var ett lagsilver 2006.
– Nu är vi fyra svenska kuskar som åker till Frankrike. Vi ska alla tävla i lag, men vilka tre som också får köra lagtävlingen är inte klart, säger Lena.
Landslaget samlas i Tyskland för att sedan fortsätta tillsammans med Conty på andra sidan franska gränsen. Dit kommer också landslagstränaren Micha Freud för att under tre dagar finslipa VM-formen innan laget åker vidare till Pau i sydvästra Frankrike, där förresten Karl XIV Johan som blev Sveriges första kung av Berndadottesläkten föddes, och där VM avgörs under fyra dagar.