Här kan nya sporthallen ligga: "Inget skrytbygge"

Bygget av ett stort sportcentrum i anslutning till Slottsskolan i Vingåker förblir en dröm. Men första steget mot en ny sporthall har tagits och kommunfullmäktige har en plats att ta ställning till. "Det är positivt att det är en förhållandevis central plats", säger Robert Davidsson (C), ordförande i samhällsbyggnadsnämnden.

Robert Davidsson (C), berättar mer om den förslagna platsen där Vingåkers nya sporthall kan byggas. Lokaliseringsprövningen är gjord och nu vill man gå vidare med detaljplanearbetet.

Robert Davidsson (C), berättar mer om den förslagna platsen där Vingåkers nya sporthall kan byggas. Lokaliseringsprövningen är gjord och nu vill man gå vidare med detaljplanearbetet.

Foto: Elin Elander/Vingåkers kommun

Kommunpolitik2024-09-16 16:26

Nyheten i korthet

  • Nu finns ett förslag om en plats för en ny sporthall i Vingåker. Kommunen har övervägt flera alternativ.
  • Platsen som föreslagits ligger bredvid Vingåkers IP. Det är jordbruksmark men anses vara det bästa alternativet för ett sporthallsbygge.
  • Förslaget ska nu upp för beslut i kommunfullmäktige, och om det godkänns kan detaljplanearbetet påbörjas.

Turerna kring nybyggnation och storsatsning på ett sportcentrum i Vingåker har varit många. Efter maktskiftet i Vingåker bromsades det storslagna bygget, där flera hundra miljoner var tänkta att spenderas. Ekonomin höll helt enkelt inte. Istället backades bandet, befintligt badhus beslutades att renoveras och en ny lokaliseringsprövning planerades för en ny sporthall. Den är nu klar och det finns ett förslag på var Vingåkers sporthall kan ligga i framtiden.

– Gällande placeringen vid skolan konstaterar vi återigen att det är för stora problem. Det handlar om strandskydd, jordbruksmark, att trafikkapaciteten inte räcker plus att det finns många olika naturvärden som man måste ta hänsyn till. Dessutom går där en gigantisk vatten- och avloppsledning som skulle kosta massor att hantera. Då lägger vi hellre pengarna på att bygga en bra sporthall, säger Robert Davidsson (C).

undefined
Marken har redan kallats för träskmark och väldigt sank av de som ifrågasätter slutsatsen i lokaliseringsprövningen.

Förutom platsen vid Slottsskolan, som ingick i ursprungsförslaget som upphävdes, har man tittat på områden vid Sävstaskolan och Vingåkers IP. Det sista alternativet är det som man vill gå vidare med.

– Det finns utmaningar där också, men förutsättningarna är bättre. Det finns redan en detaljplan för området. Även om den är gammal är det enklare rent processmässigt, fortsätter Robert Davidsson.

Platsen Sävstaholm 2:200 är åkermarken och biytor i anslutning till Vingåkers IP. Trots att det är jordbruksmark ser man det alltså som det bästa alternativet för ett sporthallsbygge.

– Vi vill inte planlägga ny jordbruksmark. Denna mark är redan planlagd. När en klassificering av marken gjorts så har den också visat att marken inte har så högt värde, förklarar Davidsson.

undefined
Tre platser har utretts och en av dem har pekats ut som mest lämplig för placering av en sporthall.

Förslaget om att gå vidare med ett detaljplanearbete för den specifika platsen har passerat en enig kommunstyrelse och ska nu upp för beslut i kommunfullmäktige. Robert Davidsson räknar med att det kommer att diskuteras intensivt.

– Vi har redan fått till oss att det är träskmark och väldigt sank mark. Jag har respekt för att det finns mycket farhågor. Det är det vi ska lösa i detaljplanen. Så att ett detaljplanearbete påbörjas är inte en hundraprocentig garanti för att vi kan sätta spaden i marken. Men det är ett viktigt steg framåt.

undefined
Från Vingåkers IP syns marken som föreslagits som mest lämplig för ett sporthallsbygge, enligt utredningen. Det är upp till kommunfullmäktige att besluta om planerna ska bli verklighet.

Hur lång tid tar ett detaljplanearbete?

– Det är svårt att säga. Men säg att det tar två till tre år om det rullar på bra, svarar Robert Davidsson.

På frågan varför det tar lång tid svarar Davidsson att det bland annat beror på krav på naturinventeringar och geotekniska undersökningar. För detta behöver man upphandla konsulthjälp, då kommunen inte sitter på den kompetensen.

 – Sedan ingår det samrådsprocesser där omvärlden får tycka till, både invånare och myndigheter. Man samlar in synpunkter och justerar, för att sedan skicka detaljplanen på granskning igen. Om alla är nöjda, då kan detaljplanen antas. Sen får man hoppas att den inte överklagas, förklarar Robert Davidsson.

undefined
Att framtidens sporthall skulle byggas i nära anslutning till Vingåkers IP ser Robert Davidsson som positivt. Han ser möjligheter till framtida samverkan mellan de olika arenorna.

Vad säger du om den föreslagna platsen?

– Det är positivt att det är förhållandevis centralt och att man skulle få lyfta och utveckla södra sidan av samhället. Man kan också se samordningsvinster med idrottsplatsen i framtiden, som exempelvis gemensamma värmesystem och parkeringsmöjligheter. 

Det ekonomiska läget i Vingåker är väldigt ansträngt. Finns pengar till en ny sporthall?

– Vi satte stopp för ursprungsförslaget på grund av ekonomin. Det blev orimligt med de summor vi var uppe i, när man började prata om en kvarts miljard till våra 9 000 invånare. Nu har vi hittat nya möjligheter och det är inget skrytbygge vi pratar om, utan ett bygge som ska passa Vingåkers behov. Vi måste fortsatt värna våra kärnverksamheter med skola, äldreomsorg och liknande. Men vi ser ljusningar i ekonomin och det här steget signalerar ändå en framtidstro. Det är viktigt, svarar Robert Davidsson. 

Så i bästa fall, om allt arbete fortlöper utan några hinder och man kan börja projektera – när kan en sporthall börja byggas? Är det om fem år? Tio år?

– I bästa fall kan man säga fem år. Men mycket kan hända på vägen och vi måste jobba långsiktigt, svarar Robert Davidsson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!