– Det är bra att kommunen är flexibel, men det blir svårt att jämföra olika avtal och om föreningar behandlas likvärdigt. Risken finns att det uppfattas som godtyckligt, sa Jonas Nilsson, anställd av Sörmlandsidrotten men även engagerad i Fifa, Katrineholm hockey och KSK fotboll, till KK i artikeln som publicerades den 11 juli.
Det håller Dennis Carlson, enhetschef på service- och teknikförvaltningen i Katrineholms kommun, med om till viss del.
– Alla dessa avtal är unika och baseras på en rad olika förutsättningar. Det är svårt att standardisera avtal och ge alla samma villkor då. Men det finns ingen godtycklighet och det måste vi prata om och reda ut, säger han.
En del av kommunens avtal med föreningar, så som skötsel- och nyttjanderättsavtal, är äldre och en del är nya. De analyseras löpande av kommunen och kan förändras vid behov. Enligt Carlson görs varje avtal var för sig med målet att främja folkhälsa och de lokala föreningarna i stort – utifrån den budget som finns.
– Ser man till kommunens helhet kan vi inte bygga fem konstgräsplaner för att det ska vara rättvist. Vissa år blir det satsningar och nya avtal på något ställe och då får ett annat område stå tillbaka. Nästa år kan det bli det område som fått stå tillbaka som gynnas mer. Det kommer i olika steg och vi försöker att vara rättvisa, men en absolut rättvisa föreningarna emellan är svår att uppnå utifrån helhetsperspektivet.
Men från kommunens håll tar de reaktionerna på allvar och de kommer att jobba vidare med frågan efter sommaren. Främst handlar det om att redogöra för föreningarna hur avtalen utformas utifrån unika förutsättningar, mer än att skapa en mall för framtida avtal.
– Jag känner att vi måste prata om detta, så att vi förstår varandra. Vi behöver förklara hur det är upplagt på ett bättre sätt. Sedan får vi i framtiden, tillsammans med den idrottsstrategiska gruppen, jobba för att de lokala föreningarnas önskemål ska styra vart vi satsar härnäst.
Jonas Nilsson och KSK:s ordförande Andreas Cervin kritiserade även kostnaderna för lokal- och planhyror, specifikt i samband med cuper.
– Arrangörer av cuper tar ofta in pengar från olika håll och sportcentrum är en verksamhet som vi bedriver. Servicen kostar lika mycket oavsett vad det är för evenemang. Utifrån det tycker jag att det är jättebra att vi kan erbjuda de lokala föreningarna ungdomsträning för 60 kronor i timmen, förklarar Dennis Carlson.