KIF-damernas återkomst

Efter flera år utan ett seniorlag på damsidan har KFUM Katrineholms IF startat upp damlaget igen, med hopp om att fortsätta utveckla ungdomarna till seniorspelare.

6 september 2019 20:00

Man kommer börja den här säsongen med att spela i mellansvenska damserien division 3. Där är det inte helt klart vad det är för typ av motstånd man kommer ställas emot.

– Jag vet inte om de har en mix av ungdomar och äldre. För tyvärr är det så att man är gammal när man är 16 år och spelar basket. Det finns inte så många ungdomar kvar och spelar, så då har vi inget motstånd i ungdomsserier, säger Anneli Andersson.

Det är en anledning till att man valt att starta upp damlaget igen, samtidigt som några från förra årets lag är för gamla för att spela i 17-19 års serie. Så man skickade ut nyheten om att man planerade på att spela i seniorserie för att se om några var intresserade att gå med i laget, vilket det var. Och Anneli gillar mixen det skapar när det kommer in ett fåtal äldre spelare in till ett lag som till stor del består av ungdomar.

– De yngre tjejerna är en bra grupp men de är lite försiktiga. Så jag tror att de kommer blomma ut väldigt mycket till den här säsongen för att vi har de med rutin och de är ödmjuka och hjälper de yngre tjejerna. Det ser jag fram emot.

En av spelarna som kommer vara med i år är Victoria Karlsson. Hon har inte spelat basket med KIF på flera år men gör nu en satsning igen.

– Jag har saknat lagsport, men framförallt basket väldigt mycket och tänker därför att jag ska ge det en chans den här säsongen och se vilket lag vi kan bygga, säger Victoria.

Victoria ser fram emot att spela matcher igen, även om det i nuläget är oklart hur många matcher det faktiskt kommer att bli. Sett till underlaget spelare i år är det även ett bra sätt att ge tillbaka till klubben som fostrat henne.

– Det är fint att att kunna ge tillbaka till klubben och bidra med sin erfarenhet. Man kanske inte är den mest tekniskt skickliga spelaren men jag bidrar med fysik, tufft spel och viss snabbhet för att bygga självförtroende i laget. Att man vågar gå in i närkamper och att man vågar ta för sig är viktigt.

Annelis förhoppningar för säsongen är att man blir ett homogent lag som har roligt tillsammans samtidigt som man utvecklas. I framtiden hoppas hon att KIF har ett lag i division 2 igen.

– Vi vill försöka få så många som möjligt att spela basket så länge som möjligt. För att man ska få möjlighet att göra det är det viktigt att ha ett a-lag som kan spela divisionsspel. Division 2 ska inte vara en omöjlighet här.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Viktor Runsten