Snart kommer SM till Katrineholm: "Stort ansvar"

Inom kort kommer folk från hela landet till Katrineholm för att göra upp i SM i olympisk skeet, en disciplin inom lerduveskytte. "Man är alltid lite orolig inför en sådan här stor tävling", säger tävlingsledaren Kurt Thunberg.

Ett 70-tal skyttar förväntas delta på SM-tävlingen i olympisk skeet på Dammängen.

Ett 70-tal skyttar förväntas delta på SM-tävlingen i olympisk skeet på Dammängen.

Foto: Anders Göransson

Katrineholm2024-06-26 16:53

Vice ordföranden i Oppunda Jaktskytteklubb, tillika tävlingsledare Kurt Thunberg, har lång erfarenhet av att både delta och leda tävlingar. 

– Vi har haft tävlingar sedan 2010 och då har jag varit tävlingsledare alla gånger. Att anordna SM är en stor sak för klubben. Man är alltid lite orolig inför en sådan här stor tävling. SM har stor betydelse för de inblandade, jag vet hur det var när jag själv tävlade. Det betydde allt, säger Kurt Thunberg. 

undefined
Förutom att vara tävlingsledare under SM-tävlingen 6-7 juli är Kurt Thunberg också tidigare landslagsskytt.

I nuläget är ett 60-tal skyttar anmälda till SM-tävlingen. Både lokala talanger som Edvin Moberg men även OS-uttagna Victoria Larsson är anmälda. Kurt Thunberg hoppas att flera stora namn inom skyttesport ska dyka upp. 

– OS-skyttarna Marcus Svensson och Stefan Nilsson har ingen tävling då. De har sagt att de ska komma men är inte ännu anmälda. Vi får se, det är roligt när OS-skyttarna kommer för då höjs nivån mycket, säger Kurt Thunberg. 

 Hur känns det att ni gång på gång får hålla tävlingar av den här digniteten? 

– Vi har haft tävlingar under lång tid, vilket gjort att vi byggt upp ett förtroende från Svenska Skyttesportförbundet. Klubben tillsammans med kommunens jobb genom åren har gjort att banorna håller internationell standard och det är viktigt. Samtidigt är det extra roligt för Katrineholm eftersom det blir bra reklam för staden. Folk från hela landet kommer hit och bor i trakterna under några dagar för att skjuta, säger Kurt Thunberg. 

undefined
Kurt Thunberg är inte bara tävlingsledare utan även vice ordförande i Oppunda JSK. På bilden visar han upp en av de tre banor där SM i olympisk skeet ska hållas.
undefined
På bilden syns det som benämns som tornet i olympisk skeet. Det är en av två platser där lerduvorna släpps från under tävling. Man ser även två av åtta skjutstationer på banan på bilden. Det är stenplattorna i marken som markerar stationerna.
undefined
På bilden syns skjutstation nummer åtta som är den sista stationen man skjuter på i en olympisk skeetserie. Den ligger framför den romerska bågen som består av de sju tidigare skjutstationerna. Man ser även den vitröda mittpinnen som används som hjälpmedel i skeet. Den både markerar var vissa lerduvor kastas mot men visar även var gränsen går för den sista skjutstationen. Man måste skjuta lerduvan innan mittpinnen på den sista skjutstationen.
undefined
Här ser man en närbild på det som benämns som tornet i olympisk skeet. Lerduvorna kastas ut genom den svarta lådan strax över mitten av det röda tornet.
undefined
Här ser man en närbild på det som benämns som lådan i olympisk skeet. Den sitter mitt emot det som kallas tornet. Det är den andra kastmaskinen, här kommer lerduvorna ut från den svarta lådan nertill på den röda lådan.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!