Pingisen om hyreshöjningen: "Vi kan tvingas lägga ned"

I över 40 år har pingisklubben hyrt sin lokal i Duveholmshallen. Den senaste hyreshöjning på över 400 procent blev en chock. "Vi kan tvingas lägga ned."

Talis Olausson är rädd för att KBTK tvingas lägga ned verksamheten om kommunen ska ta ut de nya hyrorna som finns på förslag. För pingisklubben handlar det om över 400 procent.

Talis Olausson är rädd för att KBTK tvingas lägga ned verksamheten om kommunen ska ta ut de nya hyrorna som finns på förslag. För pingisklubben handlar det om över 400 procent.

Foto: Ronny Falck

Katrineholm2022-03-24 16:16

I torsdagens tidning skrev KK om nya och högre hyror som drabbar klubbarna som bedriver sin verksamhet på Backavallen.

Bland annat drabbas ishockeyn av 20-procentiga ökningar. Backa KK får betala 24 000 kronor mer och KVBS mer än 60 000 kronor. Fotbollsklubbarna DFK Värmbol och KSK tvingas säga upp både förråd och omklädningsrum.

Men det är fler klubbar än så som fått besked om höjda hyror. Bordtennisklubben KBTK är en.

– Vi har haft vår verksamhet i Duveholmshallen sedan den byggdes. För varje år har vi fått en indexuppräknad hyra. Det har varit helt okej, säger Talis Olausson.

Förra sommaren fick klubben också lokalen helrenoverad med nytt golv och nymålade väggar.

– Då var vi lovade att den kostnaden inte skulle hamna på hyran, säger Talis Olausson.

Därför blev han minst sagt chockad av beskedet att den nya hyran för lokalen ska höjas från 1 300 kronor till 5 500 kronor.

– Vi klarar det inte. Ska vi betala de beloppen överlever vi högst tre år sedan måste vi lägga ned verksamheten, säger Talis.

Han är minst lika förvånad över att träningslokalen numer ska räknas som varmförråd och därför ska klubben betala 200 kronor per kvadratmeter.

– Inte bara våra seniorlag drabbas utan också en växande ungdomsverksamhet samt klubbens träningar för flickor, funktionsnedsatta och våra handikappade spelare med parkinson och altzheimer.

– Vi erbjöds att flytta träningarna till C-hallen. Det skulle innebära färre träningstimmar och en ännu högre kostnad. Dessutom skulle en stor del av vår träningstid gå till att iordningsställa lokalen genom att först montera upp bord och sedan plocka ned dem efter träningen. Jag begriper inte hur kommunen räknar, säger Talis Olausson.

Enhetschef Karin Engvall på service- och teknikförvaltningen har svårt att förstå oron bland föreningarna:

– Vi har tagit för lite betalt av föreningar bakåt i tiden. Därför har förvaltningen under det senaste året sett över föreningarnas behov av utrymmen och för nu dialog om uppdaterade hyror. säger Karin Engvall.

Lite märkligt kan det låta, att dialogen införs nu när kommunfällmäktige tog beslutet i höstas.

Ansvarig politiker, service- och tekniknämndens ordförande Anneli Hedberg (S), vill inte kommentera de nya uppgifterna.

– Jag vill inte hyresförhandla genom lokaltidningen. Det som görs nu är att vi börjar tillämpa de beslut som tagits och behandla alla föreningar lika, säger Anneli Hedberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!