Nya bidragsreglerna får kritik direkt: "Inte förankrat"

Den kallas Handboken och ska presenteras för föreningarna senare i månaden. Men redan ligger den grund för 2021 års bidrag. Kritiken är omedelbar.

Senare i mars ska Handboken, underlaget för bidragsnivåerna för föreningarna i Katrineholm ska sättas, presenteras för föreningarna. Men den används redan för årets storlek på bidragen.

Senare i mars ska Handboken, underlaget för bidragsnivåerna för föreningarna i Katrineholm ska sättas, presenteras för föreningarna. Men den används redan för årets storlek på bidragen.

Foto: Anders Göransson

Katrineholm2021-03-16 16:55

När Värmbols FC ifrågasatte ett sänkt bidrag för 2021 skrev ordföranden Anders Gölevik ett brev till kommunen. "Hur kan något som är under utveckling, inte lanserats och överhuvud taget inte redovisats för föreningarna ligga till grund för bidraget?", frågar Gölevik.

Han är inte ensam i kritiken. I svaret från kommunen, som är undertecknat av Britt Fredriksson, enhetschef vid Sportcentrum, och föreningskonsulent Elin Seger Nicolai står det bland annat: "Denna (handboken) är framtagen tillsammans med föreningsrepresentanter från ISG (idrottsstrategiska gruppen)". 

Det är en formulering som Lotta Nilsson från GF Katrineholm och Andreas Cervin, KSK – som båda tidigare satt med i ISG men nu har hoppat av – tycker är vilseledande.

– Det är direkt fel att hänvisa till föreningsrepresentanterna. Det stämmer att vi pratat om Handboken, diskuterat principer och struktur. Men vi har ingenting med värderingar och innehåll att göra, säger Andreas Cervin.

Han trodde att Handboken var ett embryo som tidigast skulle sättas i drift till nästa år.

– Vi har sett delar av Handboken under dess uppbyggnad och fått möjlighet att lämna kommentarer. Men om någon av dem tagits med vet jag inte, säger Lotta Nilsson.

Thomas Lövgren, som är den enda av fem föreningsrepresentanter som är kvar i ISG, delar den uppfattningen.

– Jag har varit med på alla möten i ISG och bara hört talas om Handboken. Det är kommunens verktyg och jag har inte varit med i arbetet, säger han.

Lotta Nilsson har för gymnastikklubbens del svarat få frågorna i bidragsansökningen för 2021.

– Då förstod jag inte att de var tagna ur Handboken, säger hon.

Anders Gölevik, som saknar dialogen med kommunen, är också kritisk.

– Nu får vi 60 000 kronor mindre i bidrag jämfört med tidigare år. Varför har inte föreningsservice informerat om de förändringar som beslutats? Vi har ingen klarhet i vad vi ska göra för att nå upp till villkoren.

Gymnastikklubben förlorar nästan lika mycket pengar på det nya systemet, bortåt 40 000 kronor. KSK är också förlorare med ett femsiffrigt belopp, när nivåerna i Handboken inte bara grundar sig på hur omfattande aktivitet det är i föreningarna. Där ska också tas hänsyn till hur jämställd styrelsen är i antalet män och kvinnor, arbetet mot dopning, spel och droger och integration.

Andreas Cervin håller med om att också mjuka värden är viktiga.

– Vi tog däremot upp frågan att ett mer komplicerat bidragsförfarande blir en administrativ börda för många föreningar och jag hoppades att man skulle provtrycka och utvärdera systemet innan man driftsatte det. Att få våra ungdomar i rörelse av välutbildade ledare måste vara föreningarnas huvudfokus.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!